ЛичностиОбщество

Петър Попангелов– лицето на фондация за развитие на ските в Боровец

Анна Манова

От началото на зимен сезон 2016 – 2017 година и по случай честването на 120 –годишнината на Боровец, се заговори за учредяване на специален фонд, който да бъде ориентиран в насока на развитие на спортните клубове на местно ниво. Идеята е на концесионера „Бороспорт” АД като основната цел е да се работи в посока да се привличат повече опитни треньори и съответно да се увеличи броят на желаещите младежи да карат ски. Става въпрос за фондация на името на големия самоковски скиор, който е ненадминат в постиженията си в ски алпийските дисциплини – Петър Попангелов.

Най-големият български алпиец е носител общо на 128 купи и 180 медала. Член е на Международната федерация по ски (ФИС). Удостояван е два пъти със званието „Почетен гражданин на Самоков“. На 31 януари 2009 г., когато е рождения му ден,  Българската федерация по ски предлага Петър Попангелов за награждаване с най-високото отличие — орден „Стара планина“. Бившата писта „Ястребец 2“ на  Боровец е прекръстена на негово име на 6 януари 2006 г. Наред с това ще бъде един от „двигателите” на новосформираната фондация за подпомагане на ските в Боровец.

Фондация „Петър Попангелов и приятели за Боровец” очаква регистрация до края на януари. Учреден е управителен съвет, включващ Мирослав Севлиевски /председател/, почетен председател Попангелов, съпредседател е изп. директор на „Бороспорт” АД Георги Кочов, лицето от малкия екран Тончо Токмакчиев и председателят на БАССЕС Момчил Панайотов. Първата среща на управителният съвет се предвижда да се проведе през февруари, когато ще бъдат взети решения как най-правилно да бъдат разпределени събраните средства. До този момент са събрани пари за поставянето на начало на бюджета на фондацията от откриването на сезона /17 декември/, когато бяха продадени 10 000 карти, а в сметката на фонда влязоха 50 000 лв. Събраните средства от отминалия наскоро Световен ден на снега /14 януари/ също бяха включени в актива на „Пепи и приятели”. Самият Петър Попангелов – син ще бъде рекламното лице и главен консултант на нашите треньори от ски клубовете.

„Идеята за създаване на фондация е изцяло на „Бороспорт” АД, които се свързаха с мен. Аз се съгласих да бъда консултант и рекламно лице. Моята функция ще е консултиране на треньорите на клубовете – „Рилски скиор”, „Чамкория” и „Бороспорт” два пъти в седмицата. На пръв поглед основното е да се подкрепят нашите скиори от клубовете, с финансови средства, екипировка и евентуално да се организират веднъж или два пъти в годината лагери в чужбина, за да имат възможност децата да покарат ски на глетчерите. По този начин те ще имат възможност да направят съпоставка. И в бъдеще да се масовизират ските и повече деца да се запалят по алпийските ски. Аз се явявам като рекламно лице на този спорт”, споделя пред екипа на „Самоков 365” Петър Попангелов – син.

Попангелов от години е тясно свързан с курорта и от 1994 година има собствен бизнес там. И макар да няма възможност да отделя цялото си време, все пак е оставил голяма част от него в полза на подпомагане на развитието на ските в Боровец. И като човек, който над 20 години се занимава с бизнес и цял живот със ски е наясно, че най-важно е правилното разпределение на средствата. Защото ските са скъп спорт и често родителите на бъдещите скиори закупуват голяма част от екипировка или ски. „Важна е стратегията за оползотворяване на средствата, които постъпват във фондацията. Целта е децата да имат международни изяви. Една от задачите на фонда, както говорихме и с Мирослав Севлиевски, е да се привлекат около 400 – 500 деца и около 15 треньори. Основното е да има повече кадърни треньори, които целогодишно да се занимават със сухи тренировки и да получават добро заплащане за работата си. Никой не иска да е треньор за 4 месеца, само зимата, естествено. Би било добре ако този фонд може да даде едно достойно финансиране на нашите треньори, защото когато треньорът има добро възнаграждение има и стимул да обучава. Имам идея с треньорите и децата да гледаме Световната купа и да дискутираме грешки и правилни стратегии. Боровец се промени през последните години от гледна точка на поддръжка на пистите, направиха се два нови лифта, разполага с добра инсталация – като цяло има добри условия за развиване на ските”, обобщи Попангелов.

 

Tags

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close