ОбществоРегионални

Петър Захариев от НАП разясни данъчните облекчения през 2018 г.

Самоков 365

В понеделник /29-ти януари/ се проведе традиционната работна среща с данъкоплатци, счетоводители, земеделски стопани и други заинтересовани лица, организирана от ТД на НАП София – офис София област и Община Самоков. Експертът Петър Захариев запозна присъстващите с важните промени в данъчното и осигурително законодателство за 2018 г., както и с новите моменти при деклариране, плащане на данъци и ползване на отстъпки.  От началото на тази година всички юридически лица, които подадат данъчната си декларация задължително по електронен път, с персонален идентификационен код или електронен подпис до 31-ви януари ползват 5 на 100 отстъпка от дължимия за внасяне данък. Петър Захариев поясни, че задължително условие е към момента на подаване на декларацията е те да нямат публични задължения, подлежащи на принудително изпълнение от НАП. Също така да са внесли данъка до 31-ви януари. Другото ново е, че от 1-ви януари вече е в сила новото данъчно облекчение за безкасови плащания. В какво се състои то? Ако всички получени суми през годината са по банков път и 80% и повече от плащанията са извършени отново по електронен път, лицата имат право да ползват отстъпка от 1 на 100, но не повече от 500 лв. от размера на подлежащия за внасяне данък.

Нов важен момент от закона, на който гл. инспектор на НАП-София област обърна внимание е справката по чл.73, с която предприятията декларират доходи, различни от трудови правоотношения. Те се подават до 15-ти март тази година. По отношение на юридическите лица трябва да се отбележи, че всички данъчни декларации, включително и тази за 2017 г. се подават задължително по електронен път с електронен подпис. Отпада съответно и възможността за ползване на отстъпка. Важно облекчение е, че юридическите лица, които не са извършвали никаква дейност през 2017 г. вече няма да подават годишна данъчна декларация и отчет за дейността. Те са задължени в срок до 31-ви март да подадат декларация по образец в Агенцията по вписванията, която се подава безплатно и ще подлежи на публикуване.

След края на тази разяснителна част присъстващите имаха възможност да поставят своите въпроси към представителите на Приходната агенция.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close