ОбществоРегионални

Петър Захариев от НАП разясни данъчните изисквания през 2019 г.

Самоков 365

На 5-ти февруари /вторник/ се проведе традиционната работна среща с данъкоплатци, счетоводители, земеделски стопани и други заинтересовани лица, организирана от ТД на НАП София – офис София област и Община Самоков. На нея имаше и представители на Службата за съвети в земеделието. Петър Захариев запозна присъстващите с важните промени в данъчното и осигурително законодателство за 2019 г., както и с новите моменти при деклариране, плащане на данъци и ползване на отстъпки. Кампанията тази година стартира от 10-ти януари и продължава до 30-ти април. Всички физически лица, в това число и еднолични търговци следва да декларират получените от тях доходи. Отстъпката от 5% можеше да се ползва ако декларацията е подадена до 31-ви януари и този срок вече изтече.

Експертът разясни, че за ползването на предвидените данъчни облекчения – за лица с телкови решения, за деца с увреждания, такива ненавършили пълнолетие и др.,задължително преди подаването на декларацията следва да се провери наличието на публични задължения. Ако има такива, въпросното лице трябва да ги заплати, за да подаде декларацията си и ползва съответното облекчение. Петър Захариев поясни, че е желателно  тази информация да се получава чрез ПИК код, който се издава напълно безплатно в рамките на 10 минути. Това може да стане в съответния офис на НАП в Самоков, в София или в някои от другите териториални дирекции на Приходната агенция. Особеното през тази година е, че земеделските производители, които не са регистрирани като такива в дирекция „Земеделие” и получават субсидии, те вече се облагат с окончателен данък, който се удържа от платеца в субсидията, в случая ДФ „Земеделие”. Той не се декларира в подадената декларация.

Друг важен момент е, че от тази година влязоха в сила промени в Наредба Н-18 за касовите апарати. Всички регистрирани по ДДС лица в срок до 31-ви март следва да закупят новите си фискални устройства.  Техният софтуер е направен така, че подава информацията на всеки пет минути към НАП. Петър Захариев апелира да не се изчаква крайния срок. Още преди той да е изтекъл е желателно лицата да се свържат със сервизната си фирма и проверят може ли да се доработи касовия апарат или да се купи нов. „В интерес на истината всички могат да се пригодят към новите изисквания. Въпросът е, че в повечето случаи цената на ново устройство е по-ниска спрямо доработката” – коментира данъчният експерт. Минималната глоба при неизпълнение на новите правила е 500 лв. Още един важен срок изтича съвсем скоро. До 29-ти март лицата, които се занимават с електронна търговия, до следва да подадат информация по електронен път относно извършваната от тях дейност. Това касае както регистрираните по ДДС, така и нерегистрираните.През 2019 г. минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица е 560 лв. което променя и размера на здравната вноска за безработните и тя вече е 22.40 лв. В края на срещата присъстващите имаха възможност да зададат своите въпроси към присъстващите специалисти, които се оказаха немалко.

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close