ИнтервюРегионалниСки и зимни спортове

Петър Гьошарков: „Мечтата ми е да взема квота за Зимните олимпийски игри!“

Мария Галчева

Желанието на повечето журналисти е да направят материал, който да бяга от клишетата. Искам и аз да избягам от тях този път задължително. Но за човека, с когото ще ви срещна днес, важат само най-блестящите определения. Това момче, особено зимата, постоянно се върти по спортните страници на медиите и то само с добри новини.

Потенциалът му е повече от завиден, затова и има реалния шанс да спечели квота за Зимните олимпийски игри, които ще се проведат през Пьонг Чанг, Корея,  през 2018 година. Най-малкото, което можем да кажем, е, че му стискаме палци!

Пепи се съгласи да бъде мой гост в „Новите млади“. Знаете, че в поредицата подбирам хора, които имат послание. Които с поведението си са пример. Дори и малко да бягаме от основната линия на тяхното развитие в професионално отношение, няма как напълно да я изолираме, защото тя е тази, която ги е моделирала като хора. Но, въпреки това, вадим от контекста героите си.  Те също са „изкушени“ от различни неща, без значение на железния си режим в чести случаи.

За него са изписани хиляди материали, както казах и по-горе. Илюстрацията за труда, който полага. В предварителния си разговор с него останах зачудена от неговата скромност и достъпност – няма и следа от това, което сме свикнали да виждаме при част от успелите хора – главозамаяност. Моето признание към Пепи се състоеше само в няколко думи – на фона на злобата и на злословието, аз мога да изпитвам към него като личност и към постиженията му само искрена радост.

Дано и с повечето от вас да е по същия начин, защото зад всеки един успех има не само талант. Има болка, безсънни нощи, невероятно изтощение и труд, труд, труд.

Специално за „Самоков 365“ ви представям Петър Гьошарков в един по-широк ракурс. Не се чудете, че Пепи споменава събития, които приключиха в края на зимата. Интервюто беше взето тогава.

 

Пепи, здравей, къде те намирам днес и върху какво си се концентрирал?

Здравей, тъкмо се прибрам вкъщи от Държавния шампионат по сноуборд, който се проведе в Пампорово и следващите няколко дни ще наблегна на почивката.

Ти прекара известно време в Щатите. Какъв беше поводът за това?

Да, там бях 2 месеца и половина, като цялата идея на това пътуване беше с цел да успея да се подготвя по най-добрия начин за предстоящият ми сезон и да имам шанс на покриване на целите си, а именно спечелване на квота за Зимните oлимпийски игри в Пьонг Чанг, Корея,  през 2018 година.

Вероятно съзнателно или не си правил сравнение между двете държави, но кое беше това, което ти направи най-силно впечатление?

Разбира се! Дори и да не искаш, разликите са навсякъде и няма как да не направиш сравнение. Най-силно впечатление ми направиха хората. Съвсем друго отношение и държание имат към всичко и всички,няма нищо общо със Европа, много по-комуникативни и отворени са.

Ако имаш възможност, би ли останал за постоянно там?

Мислил съм го, но за момента не бих. Твърде много обичам родния си дом и държавата си. Все пак семейството ми и всички приятели и познати са тук.

Спортът се е превърнал в неизменна част от теб. Кога и как започна всичко?

От малък обожавам да спортувам, до 12-годишна възраст тренирах 3 различни спорта едновременно, но след това реших, че искам да се занимавам професионално със сноуборд.

Не мога да не те попитам и следното – според теб достатъчно ли се прави в Самоков за развитието на спорта като цяло и конкретно за сноуборда?

За сноуборда и точно за моята дисциплина, нито в Самоков, нито в България се прави достатъчно за нейното развитие. Аз съм длъжен да се подготвям постоянно в чужбина, за да мога да се развивам и да гоня целите си, което е жалко…

Какъв е Петър Гьошарков извън спорта?

Като повечето младежи на тази възраст обичам да излизам с приятелите си, да обикалям,да се забавлявам,но в същото време имам и много задължения тук около моето семейство.

Като всеки млад човек вероятно и ти си имал своите сътресения. Как продължаваш напред?

Всеки има такива моменти. Аз винаги знам какво преследвам и каква е моята крайна цел и правя всичко възможно за да я постигна и просто не се отказвам, докато това не се случи.

Мотивацията е ключов елемент от секи успех. В какво се състои твоята мотивация?

Моята мечта е да спечеля квота за Зимните олимпийски игри и това е нещото, което ме мотивира последните 4-5 години. Също така всички успехи, които съм постигнал до сега допълнително ме тласкат към постигане на моята мечта!

Кои са бъдещите проекти и планове, на които си се посветил?

След като свърши сезонът ще имам нужда от сериозна почивка, след което отново започвам физическата си подготовка за следващия сезон, тъй като той ще бъде може би най – важния за мен до сега. Затова ще отдам абсолютно цялата си енергия единствено в това и се надявам да постигна това, което целя!

За какво мечтаеш?

Както споменах по-горе, мечтата ми е да взема квота за Зимните олимпийски игри и към тази моя мечта съм насочил цялата си енергия!

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close