ЗлободневноОбществоРегионалниСамоков

Петър Ангелов – разказ от първо лице за строенето на язовирната стена в Бели Искър

Анна Манова

Петър Ангелов е роден през 1927 година в Бели Искър. В родното село прекарва целия си живот и още като ученик участва активно в строежа на стената на язовир „Бели Искър“. Той е дългогодишен учител и в продължение на 32 години е директор на селското училище. Като войник е част от популярния Седми дивизионен артилерийски полк.

Срещаме се с 92- годишния Петър Ангелов, за да разкаже повече за строежа на стената на язовир „Бели Искър“, неговото участие там и спомените му.

Когато е едва 17 – годишен Петър Ангелов и неговите съученици работели като бригадири на язовира. Язовирът е с най – голямата стена на Балканския полуостров, а изкопните работи започват през  1939 г. и продължават до 1945.

„В годините между 1943 – 1944  част от учениците на моята възраст работехме на язовира през ваканцията. Спомням си, че през 1944 година следях за контрола и пропорциите по изграждането на язовирната стена. Тогава бяха  бомбандировките над София и учихме само първия срок. За строежа на стената първоначално отговаряше една югославска или сръбска компания, но я довърши немската „АРГЕ“. След това довършителната работа беше извършена от Софийска община, защото основната цел на язовира е да снабдява с вода София“, спомня си Петър Ангелов. Всеки ден язовир „Бели Искър“ снабдява с вода 20-25% от столицата и целия Самоков.

Ангелов си спомня как са работели по десет часа на ден, а в най-напрегнатите дни в изграждането на стената са се включвали 400-500 работници. Дори в лошите зимни условия, където в самоковско зимата е продължителна и доста студена, се е налагало да ринат сняг по пътя към язовира, за да могат да минават колите с материалите.

„През 1944 година от Софийска община бързаха. Зимата тук е тежка, но те използваха и малкото условия, които имаше за да се извършва строителна дейност. През следващата година карахме камъни. Имаше специална лаборатория за изследване на качеството на цимента. При извършената проверка се оказа, че той не отговаря на изискванията за здравина и качество. И тогава се наложи изградените метър или два да бъдат взривени. Подмени с нов. През същата 1945 година стана ясно, че стената е уязвима. Така говореха техниците и работниците. Когато беше почти построена, чашката на язовира се пълнеше повече от половината, на отделни места стената пропускаше, беше мокра“, спомня си 92-годишният жител на Бели Искър. Вероятната причина по думите му се дължи на няколко факта – неспазването на технологията, липса на материали и бързане в края на войната.

В края на миналия век „Софийска вода“ взима решение за ремонт на стената на язовира, тъй като тогава той е собственост на дружеството. Ремонтът е започнат, но до втори етап така и не се стига.

През 2017 година Държавната агенция по метрология и технически надзор определя язовира в предаварийно състояние. А ремонтът е повече от наложителен.

През 2018 година правителството отпусна 500 млн. лв. за ремонт на язовирите, сред които й този в Бели Искър. Такъв не се случва. Причината – институциите водят спорове чия собственост е язовирът и си прехвърлят отговорността.

В началото на февруари месец тази година кметът на селото Благовест Бичаков осъществи оглед на състоянието на язовирната стена съвместно с инж. Манол Иванов – мениджър отдел „Външно водоснабдяване“ и отговарящ за яз. „бели Искър“.

„Определено язовирната стена има нужда от ремонт, защото тя е изключително стара. Надявам се той да се осъществи още това лято. Иска ми се този въпрос да бъде решен от компетентни лица. Разговарял съм с местните хора, които споделят, че в язовира се вливат много притоци и не е необходимо да се увеличава нивото му за да бъде захранен Перник“, каза пред интервю за „Самоков 365“ кметът Бичаков.

„Много се говореше, че тази стена трябва да се укрепва. И до ден днешен. Задължително трябва да се направи, много време се изпусна. Не трябваше да чакаме да се изпразни  яз. „Студена“, казва Ангелов.

По думите му не бива повече да се натоварва  яз. „Бели Искър“, както и да не се допуска пълненето му повече от 50%. За следенето на нивата са необходими специалисти, защото отговорността не е никак малка. А жителите на Бели Искър се надяват и настояват за ремонт, който по-скоро да се случи.

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close