Общество

Пета самостоятелна изложба подреди Иван Шуманов

Образи и светци показа в картините си

Анелия Балабанова

Своя пета самостоятелна изложба подреди във фоайето пред Художествената галерия „Проф. Васил Захариев” младият самоковски творец Иван Шуманов. Картините, с които той зарадва почитателите си бяха на различна тематика, а някои от героите му присъстваха лично на събитието. „ На миналата изложба казах, че по своите живописни търсения и композиционни решения Иван Шуманов е един типичен представител на сюрреализма. Като автор той прекроява заобикалящата ни действителност в едни съвсем други категории. По принцип сюрреализма, водещ началото си от Салвадор Дали пречупва реалността през едни имагинерни пориви на мисълта като онова, което виждаме е силно преосъзнато посредством едни вътрешни усети за съществуването. Затова според това течение реалността е колкото осъзната, толкова и неосъзната” – сподели Благовест Върбаков като обръщение към присъстващите по време на официалното откриване.

Специалистът по история и теория на византийското изкуство и възпитаник в областта на изобразителното изкуство не пропусна да отбележи цикъла репродукции на възрожденски икони, който посетителите имаха възможност да видят – Свети Иван Рилски, Света Богородица, Свети Архангел Михаил. Благовест Върбаков отбеляза, че Иван Шуманов не прави тяхно точно копие, а напротив – пресъздава по свой начин онова, което е видял. Спира се на шедьоври, за да ги репродуцира. Преподавателят коментира, че заслужава да се обърне внимание на живописните работи в изложбата, повечето правени в ателието по живопис в Софийския университет в класа на проф. Бисера Вълева. Не пропусна да отбележи приноса й за развитието и изграждането на самоковския творец като един съвременен автор. „Колегата Иван Шуманов е твърде оригинален в своите композиционни решения, своята живопис и поднасянето на изкуството му пред публиката. Виждаме, че Иван се интересува не само от определен стил, а работи и действа еднакво умело в областта на графиката, рисунката, пейзажа и натюрморта, търсейки типичния натурален изказ и стил.” – заключи специалистът.

Натрупаният опит, знания и умения Иван Шуманов умело предава на момичетата и момчетата от Школата по изобразително изкуство „Наум Хаджимладенов” при читалище „Младост 2003”, чийто ръководител е.Тръпнем в очакване на следващите им изяви.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close