Предстоящо

Петата акция по кръводаряване в Самоков ще се проведе на 11 октомври

„Самоков 365”

За пети път в Самоков ще се проведе кръводарителска акция. Организатори са Сдружение „Сили имам да се боря”, с подкрепата на Националния център по трансфузионна хематология и Община Самоков. Тези акции се превръщат в традиция за нашия град и се провеждат два пъти в годината – през месеците април и октомври.

„Дари кръв… спаси живот”, призовават организаторите на кампанията. И подчертават колко важно е даряването на кръв – не струва нищо, отнема минимално време, а може да спази човешки живот. Изследване показва, че при хората, даряващи кръв два пъти в година, се отчита по-ниска честота на рак. Важно е да се уточни, че всички здравословни ползи зависят от редовното кръводаряване, а не от даряването от време на време. Немаловажен е и фактът, че редовното даряване на кръв изгражда механизъм в организма за бързо възстановяване, затова и кръводарителите са по – бързо и лесно възстановяващи се при евентуално възникнали състояния на голяма кръвозагуба, отколкото хора, които не даряват кръв.

Един от най-често задаваните въпроси е свързан с това кой може да дарява кръв. В кръводарителски инициативи могат да участват здрави лица между 18 – 65 години, за които лекар прецени, че кръводаряването не застрашава здравето им и дарената от тях кръв е безопасна за болните, които се нуждаят от нея. Мъжете могат да даряват кръв 5 пъти в рамките на една календарна година, а жените – 4 пъти, като интервалът между две кръводарявания трябва да бъде минимум 2 месеца. Важно е да се знае, че няколко дни преди акта на кръводаряване човек трябва да се храни редовно и разнообразно – това заздравява силите на организма и повишава качеството на кръвта. Кръводаряването не трябва да се извършва на гладно. Кръводарителя трябва да е сигурен, че е здрав и отпочинал. След кръводаряването се приемат повече калорични течности и храни.

До кръводаряване не се допускат хора, които страдат от заразни заболявания или са били в близък контакт с такива лица. Не се допускат наскоро оперирани лица, такива със сърдечно-съдови заболявания, инфекции, бъбречни и чернодробни проблеми.

Кампанията по кръводаряване в Самоков ще се проведе на 11 октомври /сряда/ в Туристическия информационен център от 9:30 – 13:00 часа.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close