Общество

Перспективите и предизвикателствата пред професионалното образование в ПГ по туризъм

Анелия Балабанова

turizym-4

Очакванията и перспективите образованието в ПГ по туризъм бяха обсъдени по време на работна среща в училището, в която участие взеха управители на хотели, кметът на Самоков – Георгиев, ресорният зам.- кмет Люба Кленова, Христо Андреев – началник на РУО-София регион, Теопия Цаловска –директор на ПГ по туризъм и преподаватели.

„Развитието на професионалното образование не е възможно без сътрудничеството с работодателските организации и местната власт”. С тези встъпителни думи зам.- директорът на училището Борислава Хаджийска се обърна към присъстващите. Всички те бяха седнали заедно на една маса, за да очертаят предизвикателствата и проблемите пред професионалното образование в училището. Към момента нещата не са никак розови и еднаква е ползата за бизнеса и Общината те да потръгнат. „Изключително се радвам на тази среща и беше крайно време да се направи” – заяви в обръщението си кметът Георгиев. По думите му тя е закъсняла във времето. Поводът за нея се оказа идеята от страна на ръководството на ПГ по туризъм за въвеждане на дуално обучение. Това е още един начин, с който да се засили вниманието към предлаганите специалности. Факт е, че в сферата на туризма има недостиг на кадри и на този фон изглежда абсурдна липсата на заинтересованост от страна на учениците и техните родители към професионално обучение, предлагащо последваща реализация. Причините вероятно са много и комплексни. Дори и възможността за стаж и практика в реална работна среда невинаги се оказват достатъчно атрактивни. Многобройните проекти, по които работи ПГ по туризъм, включително и международни, също не дават очаквания резултат.

Идеята е дуалното обучение – съчетаващо учене и практика при работодател /под наблюденията на определен наставник/ да доведе до известно раздвижване. Светлана Атанасова сподели наблюденията си, че в страни като САЩ и Германия това е обичайна практика за обучението по професии. Заяви пълната си подкрепа, около което мнение се обединиха и други нейни колеги. Дуалното обучение има редица специфики, които бяха обстойно коментирани. Единият от начините за неговото въвеждане е чрез проект „Домино”, а другият  – директно прилагане на Наредба №1 от 8 септември 2015 г. издадена от МОН за условията и реда за провеждане на обучение чрез работа. При всички случаи е необходима мощното подкрепа от страна на бизнеса. Очакванията са с новия подход да се увеличи личната и професионална мотивация на учениците, както и да се засили привлекателността на професиите. В тази връзка по време на срещата бяха набелязани и други инициативи, които да се предприемат.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close