ОбществоРегионални

Певческият хор към СИБ-Самоков се завърна със златен медал от Перник

Анелия Балабанова

Кметът Владимир Георгиев гостува на Общинската организация СИБ в Самоков. Поводът за отправената покана беше оказаното от Общината съдействие при последната изява на певческия хор „Еделвайс” към организацията на Международния фестивал на инвалидите в Перник. Той се проведе в началото на месец август, а самоковските участници се завърнаха със златен медал.

В началото на срещата председателят София Сотирова представи кратък отчет за дейността на организацията. Тя подчерта, че основната дейност на клуба е подаването на молби за помощи по чл.93 от ППЗСИХУ и представянето им в София област. За 2018 са изготвени и представени 327 заявления. Всяка година СИБ-Самоков организира по няколко екскурзии за своите членове. Една от ежегодните дестинации е Ресиловският манастир като тази година пътуването е било комбинирано с посещение на параклиса „Св. Св. Петър и Павел” край Сапарево. Отделно от това е организирана и една по-голяма екскурзия до Смолян, Момчиловци и пещерата „Ухловица”. Последното пътуване, което членовете на организацията предприемат може да се определи по-скоро като обмяна на опит до Своге с посещение на Вазовата екопътека и паметника на Дядо Йоцо.

По време на визитата присъстващите имаха възможност да зададат своите въпроси към кмета Георгиев. В голямата си част те касаеха инфраструктурата на града. Бяха отправени питания за високите тротоари на моста към болницата, неравностите по ул. „Отец Паисий”, които касаят придвижването на хората с увреждания и не само. Градоначалникът призна, че определено има какво още да се направи по отношение на достъпната градска среда. Друго нещо, което рефлектира върху хората с увреждания е паркирането и резултатите и следствието от въвеждането на синята зона. Не е тайна, че има автомобили, които се паркират неправомерно на места за инвалиди и на тротоарите, което затруднява предвижването. Със сигурност това няма да е последната такава среща. В бъдещите планове са заложени бъдещи визити на началника на Дирекция „Социално подпомагане” Иван Карагеоргиев и директора на МБАЛ-Самоков д-р Красимира Ковачка.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close