ОбществоРегионалниСамоков

ПГ по туризъм участва в обмен на добри практики по НП „Иновации в действие“

„Самоков 365“

В началото на месец юни  иновативно училище ПГ по туризъм – гр.Самоков бе домакин по НП „Иновации  в действие“. Гостуваха ПГТМ „Христо Ботев“ -Ботевград и ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“ с. Драгоево,Шуменско, които са партньори на гимназията.

В рамките на два дни (8-9 юни) представители от ПГТМ „Христо Ботев“ -Ботевград  имаха възможността да наблюдават иновативни образователни процеси, които предизвикаха голям интерес. Делегациите на гостите бяха съставени от по няколко учители и ученици, съвместно с тях бяха й директорите. Представените практики са пример за висок професионализъм в една позитивна и емоционална среда, в която учениците имат възможност да развиват потенциала си.

През първия ден от гостуването единадесетокласниците  от специалност „Организация на туризма и свободното време“ демонстрираха знанията и уменията си. Урокът бе по интегративния иновативен предмет „Екскурзоводско обслужване“ на тема „Културен туризъм“. Възпитаниците на ПГТ запознаха гостите с образованието в Самоков през Възраждането и с паметни исторически събития от региона. Забележителностите на града бяха представени чрез прожекция на видеа, направени от учениците. Новаторско и различно – симулация на учебен ден от епохата на Възраждането. Междучасията се запълниха с тематични анимации за ученици и учители, както и със ситуационни игри, препращащи към епохата на социалистическото училище. Участниците в обмена опитаха и от храната, характерна за представения период. Тези методи и практики показаха колко забавно, оригинално и завладяващо туристите могат да научат и запомнят факти, които са далеч от интересите на съвремието ни.

Вторият ден от гостуването също премина ползотворно и любопитно. Десетокласниците от специалност „Технология на кетърингово събитие“ доказаха своето майсторство с урок на тема „Представяне на вино“. В реална среда учениците демонстрираха своите практически умения и знания. Гостите се чувстваха комфортно в новооткрития кабинет на професионалната гимназия.

С прекрасни впечатления и позитивни емоции приключи гостуването   на представителите от професионалната техническа гимазия в Ботевград. Екипът разказа за иновативните елементи по отношение на организацията и съдържанието на обучението, използването на нови методи и технологии с цел излизане от рамките на класната стая. Директорът на училището подари на ПГТ картина, която изобразява емблематичната за Ботевград часовникова кула.

Гостите от ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“ с. Драгоево  също бяха впечатлени от двудневното наблюдение на уроците в периода 10-11 юни и директорката им сподели, че могат да използват в практиката си методиката на поднасяне на учебния материал. Проектът е чудесна възможност за нови идеи и създаване на благоприятна среда на обучение, съобразена с потребностите на новите поколения.

На 22 и 23 юни ПГТ върна визитата и гостува на ПГТМ „Христо Ботев“ – Ботевград. Ученици и учители наблюдаваха урок, който представя предимствата и недостатъците на онлайн платформите за обучение. Вторият ден бе предвиден за практически урок по информационни технологии. Мобилността приключи с анкета и дискусия на тема „Проблеми и успешни практики в българските професионални гимназии“.

Учениците с интерес проследиха открития урок и практическото прилагане на иновациите. За тях беше полезно да видят и различни гледни точки, предвид наложилото се напоследък онлайн обучение, което все повече навлиза като възможност.

Гостуванията преминаха с обмен на добри практики между училищата, увлекателни учебни занимания, позитивни преживявания, нови приятелства. Учебните заведения  си обещаха  споделянето на иновативни идеи и успешни практики да продължи и след приключване на националната програма.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close