Общество

ПГ „Константин Фотинов” с първото място от театралния фестивал на немски в Монтана

Анна Манова

Театралната трупа към ПГ „Константин Фотинов” за театър на немски език „Театър? Фантастиш!” успя да грабне първото място от фестивала в гр. Монтана. Той се проведе между 20-22 април. По този начин нашите талантливи деца вече имат 4 участия на този фестивал, три от които са първи места.

По регламент за участие са се записали 25 състава, а след селекция остават 12. Основните условия на конкурса са пиесата да бъде не по-дълга от 30 минути с общо 10 участници. И, разбира се, изцяло на немски език по зададена предварителна тема. Мотото тази година беше „Свободата – право, задължение, чувство или възможност?” Това не е никак лесна задача, тя провокира към широк спектър от търсене на материал, подходящ за конкурсната част. Това е причината двете гимназиални преподавателки по немски език Стефанка Митрева и Емилия Попова да решат да напишат подходяща пиеса. Тя носи името „Завесата се вдига за свободата” и разглежда различните измерения на думата свобода и разбиранията за нея от различни личности – ученици, родители, възрастни хора, хора с различна ориентация и социален статус. Пиеса, която освен че показва отличните умения по език на учениците, дава и множество  теми за размисъл. По традиция пиесата беше изиграна първо пред самоковската публика /на 18 април/, която с аплодисментите си показа, че разчита на това нашите театрали да вземат най-голямото отличие. А участници в нея са учениците от 10, 11 и 12 клас на ПГ „Константин Фотинов” – Николета Иванова, Виктория Гончева, Леда Ковачева, Михаил Лухов, Светослав Иванов, Калина Митрева, Иван Иванов, Антония Христова, Десислава Лозанова, Мария Венкова, Мария Стоянова и Любомир Йорданов.

На фестивала в Монтана самоковските таланти са заслужили и аплодисментите и подкрепата както на журито, така и на конкурентите си. Журито, което е било съставено от представители на МОН, Гьоте институт, Немското посолство и на фондация „Ханс Зайдел” са отличили високо представянето на „Театър? Фантастиш!” за което свидетелства връченото първо място. За трети път самоковският театър на немски език получава първо място. След тях се нареждат Езиковата гимназия в Ловеч и Езиковата гимназия в Сливен. Призът за оригиналност е връчен на Немското училище към Немското посолство. Към получения плакет и като част от наградата „Театър? Фантастиш!” ще участва на 15 юни на финала на „Седмицата на немския език”,  организирана от Гьоте институт.

„Доволни сме. Резултатът е показателен. Децата се справиха отлично, играха без грешка. И на самоковската сцена се представиха добре, но разликата с тази в Монтана е, че публиката разбираше немски и реагираше на много от ситуациите, което допълнително мотивира участниците. Всички останаха много възхитени. Получихме похвали и от журито и от конкурентите, които реално бяха наша публика”, обобщи пред „Самоков 365” Стефанка Митрева.

Пиесата „Завесата се вдига за свободата” ще бъде изиграна и на български език на 16 май /вторник/ от 18:00 часа в салона на читалище – паметник „Отец Паисий – 1859”.

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close