ОбществоРегионалниСамоков

ПГ „Константин Фотинов” и ОУ „Мит. Авксентий Велешки” спечелиха финансиране от 417 хил. лв., стават модерни образователни центрове

„Самоков 365”

ПГ „Константин Фотинов” и ОУ „ Митр. Авксентий Велешки” са одобрени за финансиране по Национална програма „Изграждане на училищна STEM среда”. Целта на програмата е да повиши интереса на учениците и техните постижения в областта на науките и технологиите, като подкрепи създаването на училищни центрове с фокус върху STEM. Това е философия на образованието, която обхваща преподавателски умения и учебни предмети по начин, който прилича на реалния живот.

Като учебна програма STEM е основана на идеята за фокусирано обучение по четирите направления – наука, технология, инженерство, математика – в интердисциплинарен и приложен подход. Вместо да се преподават четирите дисциплини като отделни предмети, тя ги интегрира в последователна парадигма на обучение, базирана на реално приложение. Това, което отличава STEM от традиционното образование и наука е смесената учебна среда и демонстрира на учениците как научният метод може да бъде приложен в ежедневието. Просто казано, STEM отразява реалния живот.

Проектът на ПГ „Константин Фотинов“ е на стойност 250 хил лв. С реализацията му се предвижда изграждане на Център за технология в креативната индустрия и мултимедиен творчески център. Идеята е да се интегрират знания от различни природни и хуманитарни науки с цел решаване на конкретни практически задачи. Като част от проекта се предвижда издаване на пътеводител „Природа и здраве, култура и туризъм в Самоков и района“.

В STEM центъра в ОУ „Митр. Авксентий Велешки“ ще бъдат обособени четири зони, като всяка от тях ще служи за провеждането на различен тип дейности. Зона едно е за социални контакти, отдих и почивка за ученици и учители. Зона две ще се яви като един творчески кът, където учениците ще могат да се докоснат до креативните технологии. В третата зона ще бъде виртуалната лаборатория, която ще даде възможност на учениците да се докоснат до STEM познанието в една интересна и ангажираща тяхното внимание среда. Четвъртата зона ще бъде обособена като споделено пространство за учениците, в което те ще могат да работят съвместно по различни учебни предмети, изпълнявайки проекти, лабораторни опити и експерименти. Общата стойност на проекта е 230 000 лв., от които 23 хил. лв. собствено участие.

Списъкът с одобрените училища и осигуреното финансиране е одобрен с постановление на Министерски съвет от 14 август. Училища от 74 общини от цялата страна са одобрени за финансиране на изграждане на STEM среда, като за Самоков общата стойност е 417 хил. лв. което ни отрежда осма позиция по размер на финансиране сред 74- те общини.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close