ОбществоСамоков

ПГ „Константин Фотинов” и ОУ „Митр. Авксентий Велешки” участват в конкурс за модерни образователни центрове

 

„Самоков 365”

Проектите за училищни STEM центрове на ОУ „Митрополит Авксентий Велешки“ и ПГ „Константин Фотинов“ бяха допуснати до финалния етап в голямата категория в конкурса за финансиране до 300 хиляди лв.

Проведени бяха онлайн събеседвания, като директорите на учебните заведения представиха пред оценителите своите идеи и планове. Проектът на ПГ „Константин Фотинов“ е на стойност 250 хиляди лева. Той е за Център за технология в креативната индустрия и мултимедиен творчески център. Идеята е да се интегрират знания от различни природни и хуманитарни науки с цел решаване на конкретни практически задачи за цялата местна общност. За целта чисто архитектурно ще бъдат обединени няколко пространства, които обхващат бившия кабинет по химия в училището, хранилището, библиотеката и предверието. Ще бъдат създадени различни зони в това пространство. Идеята е да се издаде пътеводител „Природа и здраве, култура и туризъм в Самоков и района“. Разчита се на ефекта от младежи за младежи, тъй като създатели ще бъдат самите ученици и така по-ефективно ще се популяризира сред младите хора. Ще бъде направен уеб сайт, както и ще бъде отпечатан на хартиен носител.

STEM центърът в ОУ „Митрополит Авксентий Велешки“ ще бъде обособен в източното крило, на 2 етажа с обща площ около 185 кв.м. От архитектурна и функционална гледна точка ще бъдат обособени четири зони, като всяка от тях ще служи за провеждането на различен тип дейности. Зона едно е за социални контакти, отдих и почивка за ученици и учители. Зона две ще се яви като един творчески кът, където учениците ще могат да се докоснат до креативните технологии. Тук ще се позиционира 3D принтер, интерактивен дисплей и крайни устройства за учениците. В третата зона ще бъде виртуалната лаборатория, която ще даде възможност на учениците да се докоснат до STEM познанието в една интересна и ангажираща тяхното внимание среда. Четвъртата зона ще бъде обособена като споделено пространство за учениците, в което те ще могат да работят съвместно по различни учебни предмети /ИТ, Математика, Биология, ЧП, Физика, Химия/, изпълнявайки проекти, лабораторни опити и експерименти.

Новият STEM център ще бъде място за учене чрез експерименти, опити, откривателство, самостоятелно проучване, групови проекти, дебати, формиране на умения и интерес към точните науки, знания теоретични и практически. Общата стойност на проекта е 230 000 лв., от които 23 000,00 лв. собствено участие. До 50 училища ще бъдат одобрени в голямата категория за реализиране на STEM център.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close