ОбществоРегионалниСамоков

Патриотичен урок по родолюбие по повод 3 март изнесоха четвъртокласници от ОУ „Митр. Авксентий Велешки“

„Самоков 365“

„Преди 143 години нашата мила Родина възкръсва за нов живот. На 3 март 1878 г. свършва петвековният мрак за България. Свободата – жадувана и чакана не ни е дадена даром, тя е извоювана от нашите предци, които в битката за нея са пожертвали най-ценното – живота си. Да живее България!“, тези думи бяха част от кратка беседа, с която преподавателят по история Миглена Станева постави началото на патриотичния урок по родолюбие. В него дейно участие взеха четвъртокласниците от ОУ „Митр. Авксентий Велешки“, подготвени от своите преподаватели В. Спасова, Г. Динева, К. Донева и Н. Мишева.

Празненството по повод Освобождението е част от чествания, включени в училищния календар, които започнаха от 15 февруари и ще продължат до 23 април. В тях се отбелязват няколко годишнини –  148 години от обесването на Васил Левски, 143 г. от Освобождението и 145 години от избухването на Априлското въстание.

Учениците, пременени с училищните униформи, изнесоха във фоайето на втория етаж рецитал. Те припомниха паметни събития от славната история на България, които днес с гордост ни връщат към онова историческо минало, благодарение на което можем да се чувстваме и да бъдем свободни. Четвъртокласници рецитираха стихове, а тяхна публика бяха както техните учители, така и първокласници. За първолаците това е първо честване на 3 март в училището. Наред с това г-жа Спасова припомни на присъстващите завета на хан Кубрат и най-основния извод от него, че силата е в съединението.  След това четвъртокласниците последваха повелята на хан Кубрат към неговите синове и завързаха шепа клонки с българския трикольор. И така приготвените здраво стегнати съчки те дадоха на първокласници като символ на приемственост и сила.

Директорът на училището г-жа Ирена Коцева честити празника и поздрави учениците за добре свършената работа. Тя награди с грамоти най-добрите ученици, които се справят с краснописа и четенето.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close