ОбществоРегионалниСамоков

Патриотичен концерт и представяне на книгата „Поглед в историята” ознаменува юбилея на читалище – паметник „Отец Паисий”

Анна Манова

С патриотичен концерт и представяне на книгата „Поглед в историята” бе отбелязан юбилеят на читалище – паметник „Отец Паисий”. Тази година самоковското читалище чества 160 години от създаването си, като всяко едно събитие през цялата година ще бъде под знака на този сериозен юбилей.

Културните институции са най-старата и здрава опорна точка на човешката душа. Съхраняването им във времето е белег на запазените в потомците чувство за дълг и историческа памет. Читалище – паметник „Отец Паисий – 1859” е една от най-старите културни институции в страната ни. Наред с читалищата в Свищов, Лом, Хасково, Дупница, самоковската културна институция е сред основоположниците на читалищното дело в България. Празникът започна с мултимедия, на която бяха показани снимки от читалищното дело и живот. По-голяма част от тях са подредени под формата на изложба във фоайето на читалището. Дикторът Юлиан Балахуров запозна присъстващите с фрагменти от историческото минало на институцията. 1859 година е установена документално за основаване на Читалището с печат от архива на Александър Екзарх. Първоначално то е носело името „Св. Седмочисленици”, а след това е преименувано на името на Отец Паисий. Според други сведения още през 1752 година, от преписка на Йосиф Брадати става ясно, че в града ни е съществувало читалище или „къща за четене”.

Във връзка с юбилея е издадена и книгата „Поглед в историята” с автор Зоя Станкова. Младата самоковка се заема с отговорната задача да събере запазения архив, да намери стари снимки и да ги датира. Книгата бе официално представена от читалищната сцена, заедно с историка Нина Христовска.

сн. Пламен Лобутов

 

„Като гражданка и историк винаги съм се възхищавала на нашите предци, които са взели решение да се изгради не просто паметник на загиналите, а читалище – паметник. Не само белег във времето, а сграда, която олицетворява духа, съхранява традицията и приютява развитието на духовността във времето. В Самоков възрожденският дух е жив! Доказателство за това са честванията и обновената сграда на читалището. Не  е забравен и духовният белег – издаване на историята на читалище – паметник „Отец Паисий”. Авторката е само на 25 години. Това показва, че мостът между поколенията е здрав. Нека заглавието не ви подвежда. Това не е суха документалистика. И в точно това се състои заслугата на младата авторка. Тя успява да вкара емоция, да придаде усещане на историческия факт, да се учудва и възхищава, да тъгува и търси. Търси мотива на хората, отдали се на тази дейност, търси социалния отзвук, търси ефекта. Тази книга дава шанс да видим една историческа тема през погледа на един млад и необременен от идеологическите догми на времето човек. Но интересуващ се от делата на предците ни и бъдещата съдба на институцията. Много от присъстващите ще усетят родовата нишка в историческия градеж, други ще се почувстват стабилна част културните процеси, трети ще бъдат горди”, сподели Христовска.

Авторка не успя да скрие вълнението си, като сподели, че за да се напише подобна книга се изисква да усетиш мястото и неговия силен дух. Но също така и да си воден от отговорността към корена и съхраняването му.  Да съпреживееш, да се върнеш назад във времето, но да погледнеш в настоящето и бъдещето.

„Имало е, има и днес, хора, които са създали историята чрез делата си, чрез творчеството и самодейността си. Много хора са я подписали, от тези на паметните стели до тези тук, зад кулисите, на сцената. Аз съм просто една от тях. И сложих името си до тях с гордост. Опитах се да събра каквото  е останало и да разкажа каквото знам и ми е разказано на мен. Водена съм от особеното си чувство на дълг. Разказвайте, събирайте, датирайте и съхранявайте историята, за да я предадем на тези след нас”, сподели авторката Станокова. Тя изказа благодарността си към всички, които безрезервно са я подкрепили в този път. Това е второ книжно издание за авторката, която преди няколко години издаде книга по повод 100-годишнината на градски хор „Рилска песен”.

сн. Пламен Лобутов

Преди започването на музикалната програма тържествено бе връчена „Златна лира” от Съюза на българските музикални и танцови дейци на председателя на читалището Стоян Пашов. Тя е цялостната му дейност по опазване и съхраняване на институцията и всички дейности. Наградата лично беше поднесена от председателя на Съюза Станислав Почекански.

Програмата продължи с патриотичен концерт „Възрождение”, в който взеха участие Тримата тенори и Симфоничен оркестър „Симфониета”, гр. Враца. От сцената прозвучаха български възрожденски и родолюбиви песни, придружени с хроники, публицистика, поезия – припомнени от актьора Емил Пеняшки. Театрално – музикалната програма наблегна на вечните и общочовешки теми за родината, историята, живота и любовта. Публиката не остана безпристрастна като на няколко пъти стана на крака и аплодира бурно участниците. Аплодисментите продължиха и след финала на концерта, което показа, че в самоковци все още е запазен жив патриотичният огън.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close