ОбществоРегионални

Патриотите от ВМРО протягат ръка на бизнеса в Самоков

Самоков 365

Ако сте от Самоков, със сигурност няма ви учуди гледката на изпразнени и пустеещи търговски помещения с табела „Дава се под наем” или „Продава се”. Има ги навсякъде. Липсата на инвеститорски интерес в общината отдавна не е тайна за никого. Причините затова вероятно са комплексни и сме свикнали да ги обобщаваме с понятието бизнес климат. То е събирателно и включва абсолютно всичко – като се започне от инфраструктурата и се стигне до набирането на персонала и обезпечаването на самото производство. Да не забравяме и документалната основа на нещата, която също не е за подценяване. Тук идва и логичният въпрос – колко от бъдещите предприемачи биха попаднали доброволно в такава главоблъсканица?

Категорично има и приятни изключения и слава Богу. Като Микеле Кречентини и неговите колеги от „Pellet 4U”, благодарение на които преди три години в Самоков се реализира една от най-мащабните инвестиции в последно време. На 8 млн. лв. възлиза тя. Днес заводът за пелети, разположен по пътя за София вече работи, но не и на пълни обороти. Една от причините е липсата на работна ръка, която да обслужва цялостния цикъл на производство. По инициатива на ВМРО-Самоков се състоя среща, на която продуктовият мениджър на фирмата сподели и някои от останалите проблеми, пред които са изправени в ежедневната си дейност. „Няма хора да работят”, разказа Микеле Кречентини пред председателя на самоковската организация Кирил Стойков и Иван Върбев. На фона на това, че осигуровките се заплащат върху пълния размер на заплатата, която е от порядъка на 1200-1300 лв. По време на престоя си в Самоков италианските инвеститори са се сблъскали и с друг български феномен – фалшивите болнични. Заради това са принудени да стимулират финансово добросъвестните работници с бонуси. Спънки създава липсата на договори за доставки на дърва, които обезпечават производството на пелети. Препъни камък се явява и нерегламентираното спиране на тока, което в повечето случаи не се оповестява предварително. Това създава голям дискомфорт на фона на сумите – 90 хил. лв., които предприятието заплаща ежемесечно за консумираната елетроенергия. В него  към днешна дата работят 16 човека.  „Районът има голям потенциал”- категоричен е Микеле. Дребни неща пречат той да се развие.„Готови сме да съдействаме с каквото можем”, заявиха представителите на ВМРО-Самоков.

Проблемите, за които продуктовият мениджър Микеле Кречентини говори не са изключение, а олицетворяват цялостната картина по отношение на бизнесклимата в района. Именно това провокира проведената във вторник /16-ти юли/ среща. Идеята е тя постави началото на поредица такива разговори и посещения с представители на местния бизнес. Инициативата е на ВМРО-Самоков.„Дълги години съм се занимавал с развлекателен бизнес и имам наблюдения от първо лице. Емблематични места за срещи на младите хора сега събота и неделя стоят празни” – коментира Кирил Стойков. Крайно време е SOS лампичката за спасението на бизнеса в Самоков и конкретно дребния и средния. По думите му управляващите трябва да имат дългосрочна стратегия за привличане на инвеститори и разкриване на работни места. Това би могло да е обвързано и с редица облекчения, които предприемачите и фирмите да ползват с подкрепата на местната власт – например данъчни облекчения за първите години от инвестицията или преференциални цени за терените.Важно условие е развитието на инфраструктурата, която конкретно за района на Самоков е в доста незадоволително състояние. Това, обаче освен ангажимент на общините, зависи и от благоволението на държавата.

И ако по-големите фирми по-лесно приемат сътресенията, за малкия и среден бизнес това не е така и той често е поставен на колене. Именно върху това поставят акцент патриотите, давайки пример със супермаркетите. Те буквално задушават малките магазинчета. „Допускането в такъв малък град на големи вериги е грешка” – е категоричното мнение на местните патриоти от ВМРО. Те подават своята протегната ръка за проблемите на бизнеса в Самоков, защото това е пътя за възраждането му и задържането на младите хора тук, на това уникално с природните си дадености място.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close