Общество

Парк „Ридо” с идея за нова визия

„Самоков 365”

img_20160907_152105205След облагородяването на централна градска част, Туристическата градина, „Лаго”, както и създаването на нова крайречна зона в идните месеци, на дневен ред е и паркоустрояването на още едно емблематично за самоковци място – парк „Ридо”.

В последно време, когато става въпрос за „Ридо” винаги го свързваме с незаконна сеч на дървесина, вандалски прояви в намиращия се съвсем близо гробищен парк, а за пистата за мотокрос – изобщо не говорим. От Община Самоков обаче са се заели със задача по създаване на проект за специализиран подробен устройствен план и благоустрояване на градския парк. Като всичко в момента е на ниво събиране на идеи и коментари по темата.

Планувано е на 16 септември да се проведе обществено обсъждане на проекта за благоустрояване на парк „Ридо”, като той е изготвен и съгласуван от общинския съвет и е получил одобрение от Министерство на земеделието и храните. Към идейния проект има и становище от РИОСВ, че не е необходимо изготвяне на екологична оценка. След общественото обсъждане предстои предлагане за гласуване на ОбС.

Основната цел е парк „Ридо” да има завършен цялостен вид, без да се нарушава основното му предназначение, като се осигурят условия за отдих в приятна природна среда. Проектните предложения целят да бъдат полезни както за развитието на туризма и привличане на нови туристи, така и за местното население при рационално използване на потенциала на парка и опазване на красотата на ландшафта. В тази връзка в проекта се предвиждат възстановяване на главните артерии на алейната мрежа, създаване на специализирана пътека на здравето, изграждане на нови второстепенни алеи, оформяне на допълнителни паркинг места, подмяна на парковите настилки, изграждане на зоните за отдих и детските игрови зони в съответствие с възрастовите групи на посетителите; внасяне на ново лесопарково обзавеждане. Предвижда се и изграждане на спортно-туристически атракции като стена за катерене с четири повърхности с различна сложност и оформление и байк парк, който ще задоволи екстремните, търсещи адреналин туристи.img_20160907_151459612

Общественото обсъждане ще бъде на 16 септември от 14:00 часа в зала 427, в сградата на общината. А на самоковци остава да се надяват един ден / в близко бъдеще/ да могат да се похвалят с паркове подобни на намиращите се в близост такива – в Дупница и Благоевград.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close