Слайд категория

Пари по Европейските програми – кога и как?

OicПредставители на Областен информационен център София-град и София-област за популяризиране на Кохезионната политика на ЕС в България (ОИЦ-София) проведоха информационна среща в община Самоков за представяне на новия програмен период 2014-2020 г. Участие в срещата взеха зам.-кметовете Радослав Стойчев и Васил Сайменов, общински служители, представители на бизнеса, неправителствения сектор, образователни и културни институции, медии, граждани.

Управителят на ОИЦ-София Елза Григорова представи новите оперативни програми и конкретни дейности, които ще получат финансиране по тях. Акцентирано беше и на нормативната рамка на програмния период 2014-2020 година: проекта на Споразумението за партньорство с Европейската комисия и новите регламенти на ЕС. През 2013 г. България е била сред водещите страни по усвоени средства от Европейския социален фонд. Като основни приоритети през новия програмен период се очертават образованието, намаляването на бедността и социалното включване. Доста сериозно предизвикателство е разрешаването на демографския проблем.181 населени места в страната са обезлюдени като сме на последно място в Европа по качество на здравеопазването. Над 400 училища са били закрити през последните няколко години. Много надежди се възлагат на седемте оперативни програми да решат поне част от тези въпроси. Новината, свързана със Самоков е, че общината ще има право да кандидатства по ОП „Региони в растеж”. Не попада в допустимите за кандидатстване райони от селски тип.

Участниците в срещата бяха запознати и с националния конкурс за младежки проект под надслов „Да създаваме ЗАЕДНО европейски проекти“, който се организира от мрежата от 28 информационни центъра за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз в България. В последвалата дискусия особено активни бяха представителите на културните и образователни институции, които отбелязаха, че очакват отварянето на конкретни мерки, за да кандидатстват за реализиране на проектните си идеи. Те изразиха готовност да популяризират конкурса сред своите възпитаници.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close