Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Параклис „Св. Георги” отвори врати в сърцето на Лаго

Анна Манова 

Вярата е една от основните крепителни сили в живота ни. А да съградиш нов дом на същата тази вяра и да го отвориш за другите – за това дълбоко човешко дело, се изисква голямо сърце и чиста душа. От тези основни мотиви са водени двамата самоковци Тодор Тодоров и Симеон Благоев. Желанието им е да направят нещо, което има смисъл и което да остане след тях. Да бъде като обещание, като завет, като приемственост. Така те двамата, съвместно с усилията на доброволци, подкрепата на доста фирми и дарения, успяват да съградят параклис „Св. Георги”, намиращ се в сърцето на парк Лаго. Неговото освещаване се състоя на 1 юли /неделя/ от 12:30 часа.

В приятния неделен ден, над река Бистрица, непосредствено до заслон „Втора младост”, се чуваше глъчка. Обитателите и създателите на заслона също са дейни участници в създаването на параклиса. Всички присъстващи чакаха да запалят свещ в новоизградената света обител, която придава една завършеност на цялото пространство. Усещаше се едно специално единство между близостта на природата, силата на вярата и присъствието на човека. Благородното начинание е предприето с благословията на архиерейското наместничество в лицето на отец Михаил Колев. Параклисът, който носи името на Св. Георги, беше събрал около себе си множество миряни. Името е избрано на принципа на гласуване между всички, които са участници в изграждането. Ето защо храмовият му празник ще бъде на 6-ти май. Основателите му обещават, че и денят на освещаването също ще бъде празничен всяка година. Параклисът е изцяло дървен и изографисан отвътре, а на покрива му се извисява голям кръст. Кръстовете и дърворезбите са дело на дърводелеца Борис Стоянов и на майстор – дърворезбаря Явор Христов. Изографисан е от сръчните ръце на Ангелина Маринкова, която ръководи църковния хор към Девически манастир “Покров Богородичен” /Бабите/.

За освещаването на храма се погрижиха отец Михаил и отец Георги, заедно с църковния хор – така се създаде още по-голяма тържественост. Двамата отци благословиха и специално подготвения за случая вкусен курбан. Преди него обаче миряните имаха възможността да се поръсят за здраве. Като по този начин да дадат път първо на духовното в себе си, след това на материалното. Въпреки че доста от присъстващите образуваха голяма опашка около съдовете с курбана в желанието си да си вземат за здраве още преди да бъде осветен. Друга част пък предпочетоха да запалят свещ, да се помолят, да разгледат изографисаните стени. И да останат за минутка със себе си и най-съкровените си желания. Това е основното, иначе курбан и питка имаше за всички присъстващи.

„Не съм очаквал да се съберат толкова хора. Сигурен съм, че догодина ще бъдат повече, защото хората не са запознати и са смятали, че не е изработен добре и че наподобява на дървена барака. Но ние доста се постарахме. Благодарен съм на всички, които се включиха – на дарителите, на всички спонсори. Благодарен съм и за този ден, в който Бог и времето са с нас”, поясни един от основателите на параклиса Симеон Благоев.

Основното желание на всички участници в благородното дело е параклисът да се съхрани във времето и да бъде притегателно място за всички самоковци, които са излезли сред красивата природа и разхождайки се в Лаго решат да запалят свещ и да се помолят.

 

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close