ЗлободневноОбща категорияОбществоРегионалниСамоков

Парадокс! Четвъртото издание на купа „БороБорд” на Витоша вместо на Боровец

Анна Манова

Четвъртото издание на купа „БороБорд” тази година ще се проведе на 15 март на Витоша, под егидата на Община Самоков. До тази парадоксална ситуация се достига в началото на новия сезон, когато се получава разминаване между вижданията и желанията на ски клубовете, концесионера „Бороспорт” и Община Самоков. Резултатът е в сериозен минус за клуб „БороБорд” и треньорите Христо и Костадин Ахтаподови, които са организатори на състезанието. И то вместо да се провежда в курорта Боровец, тази година ще бъде на Офелиите, Витоша.

„Организираме състезанието за четвърти път. Но за съжаление тази година ще го проведем не където трябва. Мероприятието ще бъде с подкрепата на Община Самоков, но на Витоша. Не е логично сноубордът като спорт, който се развива основно на територията на Община Самоков – динамично и с успехи, да организира купата си на Витоша, а не в Боровец. Успехите ни са не само на местно, също на републиканско и международно ниво. И сега вместо да провеждаме тренировките си на 9 км. от града се налага да пътуваме доста повече, за да се подготвяме или в Кюстендил /Осогово/ или на Витоша. Не може да нямаме сноупарк в Боровец. Този проблем беше решен преди години, сега отново е на дневен ред”, сподели пред в. „Самоков 365” Христо Ахтаподов.

Разочарованието на треньорите идва от липсата на организация и спънките, които се създават на местно ниво на сноубордисти, които носят медали и се състезават за самоковски клуб. През тези три години провежданата купа „БороБорд” спомага за развитието на спорта при децата. В момента клубът няма възможност да се подготвя на професионално ниво и да развиват трите дисциплини в сноуборда на територията на Боровец. Причината е липсата на сноупарк. Проблем, който преди около десет години е разрешен с множество усилия,  през сезон 2018/2019 се появява отново. Сноупаркът е един от основните елементи в зимните курорти, който не е само в полза на подготовка на състезатели, но и на туристите. В Европа същестуват от около 30 години. В момента в България има в по-малките ски центрове, както й на Осогово и Витоша. Поради тази причина на нашите състезатели се налага да пътуват, за да може да тренират.

Клуб „БороБорд” съществува от 10 години, като за подготовката на децата се грижат двамата братя Ахтаподови, а от скоро част от екипа е бившият им състезател Даниел Москов /помощник – треньор/. През този период от време „БороБорд” са се доказали като доминиращи в сноуборда в детско-юношеския спорт. В клубът се състезават деца от всички възрастови групи. От 4 години са организатори на купа „БороБорд”. През първата година в състезанието са взели участие 35 състезатели, през втората година – 60, а през миналата – 90. Тази година се очакват 110 състезатели. Те ще отидат на Витоша, вместо на Боровец. Състезанието ще се проведе на 15 март в една дисциплина, вместо в три. Остава само слоупстайл.  Атрактивната дисциплина бордъркрос отпада, защото за нея няма подходящи условия, както й слалома. Средствата не достигат за провеждането на повече от една дисциплина. Оказва се, че организирането на състезанието за купа „БороБорд” излиза по-евтино на организаторите да бъде на Витоша, отколкото в Боровец. И макар състезанието да е под егидата на Община Самоков това не е достатъчно, защото освен всичко друго е й своеобразен парадокс – спорт, който носи толкова медали да е подценяван на местно ниво. И за него да няма достатъчно финансиране или договореност между Общината и концесионера „Бороспорт” за приемливи суми, защото става дума за подпомагане и насърчаване на самоковски състезатели.  А самият клуб се е доказал като номер 1 в страната, като развива и скейтборда, който от миналата година е нов олимпийски спорт.

Треньорите, родителите на състезателите и самите деца се надяват през следващата година купата да се проведе на наш терен и да се подготвят на местно ниво, а не да им се налага да пътуват с часове, за да тренират. Апелират и кмета на Община Самоков Владимир Георгиев да вземе отношение по темата.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close