Слайд категория

Парадоксите на нашето време Или как мажоретките си остават вкъщи и няма да отидат във Венеция

majoretkiТе са момичета, които са емблема на всяко едно събитие в Самоков. Момичетата, чиито успехи ни карат да се гордеем всеки път, щом се приберат от някой фестивал. Няма човек, който да остане равнодушен, когато стане дума за мажоретките, пък и няма момиче, което да не иска да е част от този прелестен ансамбъл.

Преди известно време към мажоретния състав е отправена покана за участие в международен фестивал във Венеция, Италия. Нашите момичета са единствените, които са получили покана измежду всички състави в страната. Страхотно – чест и почитания! Но, нали знаете винаги в приказките идва моментът на това „но”, което буквално обръща каруцата. Така се случва и в нашата приказка. За да стигнат до Венеция им трябват 6000 лева, в които се включват всички разноски. И се започва едно трескаво търсене на пари. Все пак, уважаеми мои, единствен състав в страната е поканен за участие в такъв престижен фестивал! Как да не си заслужават усилията?

Първо, което правят е да поискат средства от Общината, защото читалището няма финансовата възможност да изпрати състава на фестивала и след нейния отказ се пуска писмото с молба за спонсорство. Това е истински шамар за състава. Бизнесът се отзовава, но сумата не може да бъде събрана само от него. Въпреки всички положени усилия, момичетата не успяват да заминат за Италия. Остават си вкъщи с горчивината и незаслуженото отношение към тях. Ще кажете няма какво да се прави, в сложни финансови времена живеем. Да, никой не оспорва това, но все пак редно беше да се направи поне един опит да се съберат тези пари.

На всичкото отгоре става дума за постижение на деца. Те щяха да отидат в чужда държава, където да прославят, ако не друго, то поне града си. Самоков! Да, точно теб! Град, който абсолютно незаслужено мина в графата за антипример благодарение на грешно подредени приоритети. Градът на зографите се превърна в града на драскачите. Наистина, щом стане дума за духовна храна, повечето хора директно отминават все едно, че пред очите им се е изпречила досадна листовка, която цели да ги обремени. Така ли трябва да бъде?

Има неща, стоящи над парите. Доста често е така, но нямаме сетивата да го усетим.

Културните ни инженери смятат за нужно да показват първо собствените си възгледи за посоката, в която трябва да се развива цялостната политика на култура, като забравят най-същественото, че това е колективно занимание и там никой не играе сам за себе си.

Понякога доста неща ми се струват нелогични, но за съжаление се налага да свиквам с тях. Пейоративното отношение към децата е едно от тях. Не е адекватно да се отрязват амбициите на децата, независимо с какво се занимават – дали е с изкуство или със спорт и то във времена, когато непрекъснато се бълва колко незаинтересовани са те и как с нищо не им се занимава. Не е така – занимава им се и затова желанията им трябва да бъдат насърчавани.

Много е хубаво, когато нещо се обяснява почти научно, че не може да се случи. Два пъти по-добре щеше да бъде, ако вместо обяснения, бяхме потърсили начин да бъдем една идея по-задружни и да не се възприемаме като потенциални врагове във всеки един смисъл на тази дума. Залогът е голям – става дума за бъдещето на този град, най-голямото богатство – усмивката в очите на едно дете! Безценно!

Приложено публикувам и писмото, с което мажоретният състав призова за финансова подкрепа. Взех го от фейсбук страницата на културната институция:

Мажоретният състав „Самоков” с художествен ръководител Теменужка Янкова, към Читалище-паметник „Отец Паисий-1859”, неотдавна получи специална покана за участие в танцов фестивал във Венеция, който ще се проведе в периода 8-12 май. Необходимите разходи – 6000 лв., не са по възможностите на читалищния бюджет. Затова от читалищната институция призоваваме фирмите, които имат възможност, да спомогнат участието на нашите момичета във фестивала. От своя страна съставът ще ги рекламира в Италия.
Самият състав ще дефилира в центъра на града с флага на Самоков и националния трикольор, ще изнесе два концерта и ще се срещне с кмета на Венеция. Дефилето и концертите ще бъдат излъчени от много телевизии.
В своята 25-годишна история мажоретният състав е участвал във фестивали във Франция, Италия, Турция и България, като винаги се е представял отлично!
Средства могат да се превеждат по сметка № BG25 STSA 9300 0002 1443 10
BIC: STSA BGSF ДСК – клон Самоков”

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close