Седмицата

Панелките с нова фасада

saniraneАнелия Балабанова

Внимание и възможност, която не е за изпускане. Това са думите, които най-точно описват инициативата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, свързана с националната програма за енергийна ефективност. Много шум се вдигна около предстоящото саниране на панелните блокове, което провокира противоречиви мнения. В социалната мрежа се появиха коментари, че при неизплатени дългове към Топлофикация, ВИК и т.н. има опасност за собствениците на жилища да им бъдат отнети. Това едва ли ще се случи, но е важно от време на време да светва червената лампичка. Програмата си заслужава, въпреки че е спорно доколко наложителна е нейната реализация. За всички допустими сгради е осигурена 100% безвъзмездна финансова помощ. Финансират се дейности по конструктивното укрепване на сградата, обновяване на общите части /покрив, фасада, стълбищна клетка и др./, различни мерки за енергийна ефективност.

Като първа стъпка към това е необходимо етажната собственост да регистрира Сдружение на собствениците по реда на Закона за управление на етажната собственост /по образец/ в съответната община или район. То трябва да бъде едно-единствено за цялата сграда независимо от броя на входовете в нея. Друго важно изискване е решението за обновяване на сградата трябва да е взето с минимум 67% собственост на идеални части от общите части в сградата. По местонахождение на сградата се подава заявление за кандидатстване. Приемът на документи за кандидатстване се осъществява от Общината, чиято задача също така е оценката, одобрението или отхвърлянето на съответните кандидати – юридически лица. Всъщност с регистрирането на етажната собственост идва най-голямата спънка, защото към момента тази практика е все още доста непопулярна. Кметът Вл. Георгиев коментира, че липсата на регистрирана етажна собственост все още не се санкционира.

Пречка при кандидатстване може да се окаже и изискването за минималния брой на апартаментите в сградата – 36. Въпреки че допустими за кандидатстване са всичките 264 общини, реално ще могат да се възползват по-големите. Ако говорим конкретно за нашия град, това е кв. „Самоково” и евентуално „Възраждане”. Трябва да се отбележи и друг факт – че доста от панелните жилищни кооперации вече са санирани. По думите на министър Павлова програмата е дългогодишна и няма да спре. Просто ще пада безвъзмездната помощ напред в годините. Защото така или иначе жилищният фонд трябва да се обнови, а сградите да станат енергоефективни. Трябва да се подобри и обликът на градовете така, че такива програми ще има поне до 2020 г. и с европейско финансиране. Настоящата се очаква да стартира на 1-ви февруари, а строителните дейности през лятото.

 

.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close