ОбществоРегионални

Паметник на самоковския джаз музикант Румен Тосков – Рупето ще има в София

Самоков 365

Паметник на отишлия си без време самоковски джазмен Румен Тосков – Рупето може да се види от началото на тази седмица в галерия на „Шипка” 6. Инициаторите за неговата поява предлагат на по-следващ етап той да бъде поставен пред Националната музикална академия или в двора й, за да вдъхновява бъдещите музиканти. Сред основоположниците е проф. д-р Коста Костов, който многократно е слушал Рупето преди той да му стане пациент в последните 2 – 3 години от живота си.

Идеята е да уважи в негово лице българския джаз. В тази връзка той възлага изработката на проф. Емил Попов – бележит скулптор и изключителен човек, съответстващ на цялостното излъчване на личността на Румен Тосков. „Образите на такива българи като Румен Тосков трябва да стоят по нашите улици, с такива хора трябва да се гордеем, такива хора трябва да са в душите ни, от това трябва да се вдъхновяваме и учим. България има нужда от духовно обновление, което ще дойде чрез личности като Румен Тосков“ – категоричен е проф. Коста Костов. Образът на музиканта, пресъздаден в изработената фигура е фин, елегантен и дълбок, изпълнен с мисъл. В обсъждането на визията на скулптурата участва и сестрата на Рупето, а в подписката за поставянето й като паметник се включват над 50 души, сред които джаз музиканти, творци и общественици.

Румен Тосков е роден е на 17-ти 1968 г. в семейство на музиканти от Самоков. Дядото – Петър Тосков свири на акордеон, а баща му Димчо Тосков е учител по акордеон и китара в Самоковската музикална школа. От най-ранна детска възраст самоковецът проявява жив интерес към музиката и още на 6-годишна възраст започва да свири на пиано. До 14-годишна възраст се обучава в местната музикална школа при учителката по пиано Цветанка Попова. В 7-и клас започва усилена подготовка за кандидатстване в МУ „Любомир Пипков”. Там Румен Тосков попада в класа на Стефка Матанова – един от най-добрите музикални педагози в училището. На един от годишните изпити изнася и първия си джаз-концерт.

На този концерт прозвучават и първите авторски пиеси на Рупето, които се отличават с оригиналност и зрялост, неприсъщи за възрастта му. Част е от „Теодосий Спасов Трио”, което след смъртта на Рупето прекратява съществуването си. Той си отива от този свят на 22-ри юли 2010 г., едва на 41 години.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close