Седмицата

Паметникът на Фотинов – официално открит

fotinovАнна Манова

Навръх християнските празници Св. Константин и Елена и Спасовден беше официалното откриване на паметника на големия възрожденец Константин Фотинов, намиращ се срещу най-старото средно училище в Самоков и негов патрон.

Някога градът ни е бил от най-големите и добре развити възрожденски центрове. С история и традиции, които пазим, помним и поддържаме живи и днес.

Неслучайно тук са първата българска печатница, първото българско списание, първата школа за светска живопис. Именно тук е и родното място на бележития самоковец Фотинов.

Решението за изграждането и финансирането му бе взето от Общински съвет Самоков, а проектът бе реализиран от скулптура Спас Киричев и неговия екип.

Идеята за направата на паметника е на Съюза на българските журналисти, част от които уважиха събитието, а председателката Снежана Тодорова връчи на кмета грамота и плакет, като не скри удоволствието си от включеното в програмата на СБЖ като едно от най-големите събития за страната през тази година.

За да уважат събитието, официални гости бяха кметът на Община Самоков, заместник-кметовете – Васил Сайменов и Сия Шехтанова, Жулиана Костова – гл. експерт образование, младежки дейности и спорт, Пепа Георгиева – гл. експерт култура, както и скулптурът Спас Киричев, Маргарита Иванова – художник от екипа на Киричев, Снежана Тодорова – председател на СБЖ, доц. Здравка Константинова, Величко Хинов – представител на СБЖ, Иван Естатиев – кмет на Община Стрелча. За да уважат събитието, присъстваха и ученици от други училища в града.

Водещата на събитието Зоя Станкова даде думата на директора на ПГ „Константин Фотинов” Кирил Славов, който припомни на гостите за делото и живота на Фотинов.

Изказа се и кметът на общината Владимир Георгиев, който сподели всеобщото вълнение от новата придобивка, като пожела на всички да и се радваме и да я пазим.

Паметникът е една цялостна композиция, включваща както личността на Фотинов, така и неговото дело. Цялото пространство около него е облагородено, поставени са пейки, осветителни тела и цветя.

Градът ни има уникални природни дадености,  които спокойно могат да го превърнат в една атрактивна туристическа дестинация наред с богатото културно-историческо наследство.  Мястото за поставяне на паметника не е случайно избрано тъй като той се намира на улицата с типично възрожденски градски стил, на която на една ръка разстояние са разположени Гимназията, метохът,  църквата „Св. Никола”.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close