Самоков

Паметна плоча ще напомня за хората, построили стената на река Искър

Жанета Димитрова

Днес /18.04/ в Крайречния парк бе открита паметна плоча на строителите на стената на река Искър в Самоков през 60-те – 70-те години на 20 век. Инициативата е на Клуба на строителите ветерани в Самоков и Дружеството на съюза на българските журналисти в Самоков. С решението на Общинския съвет и съдействието на Община Самоков бе осъществена тази идея.  В знак на признателност и благодарност към тогавашното ръководство на града и към неуморния самоотвержен труд на самоковските строители и стотиците войни строители на главно управление на строителните войски, взели участие в подготовката и строителството на обекта, бе монтиран този паметен монумент.

През перода от 1958-1973 година е извършено проучване, проектиране и строителство на коритата на  реките Искър и Бистрица по течението им през града. Половин век стената на Искъра изпълнява предназначението си и защитава местни и гости на града.

На събитието присъстваха кметът на Самоков – Владимир Георгиев, заместник-кметовете Сия Шехтанова и Васил Сайменов, Ангелина Вангелова – секретар на общината, инж.Виктор Шарков заместник – председател на Национален клуб на строителите ветерани, генерал Борис Анакиев – председател  на Секция строителни войски към Национален клуб на строителите ветерани,  полковник Васил Григоров – командир на поделението на Главно управление строителни войски – Самоков, Николай Тасев и семейството му – наследници на д-р Коста Тасев и Тодор Попов – председател на Съюза на българските журналисти в Самоков.

Приветствено слово към всички присъстващи отправи кметът Георгиев, заедно със секретаря на Община Самоков – Ангелина Вангелова поднесоха венец в чест на строителите на стената на река Искър. Към тях се присъединиха и представители на Националния клуб на строителите ветерани, които също положиха цветя.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close