ОбществоРегионалниСамоков

Паметна плоча на инж. Иван Иванов ще бъде открита в с. Мала Църква

Първото от поредица благородни начинания на Националния клуб на строителите ветерани (НКСВ) вече е факт. След решение на Общото събрание на Камара на строителите в България (КСБ) от 24 ноември миналата година за изграждане паметници или паметни плочи на изтъкнати български строители, Управителният съвет на НКСВ постави началото с монумента в памет на чл. кор. инж. Иван Иванов. Кмет на София за периода 1934 – 1944 год., Иван Иванов е и проектант на язовирите „Бели Искър“ и „Искър“ и водопровода „Рила – София“ и затова мястото бе избрано в с. Мала Църква, непосредствено до началото на водопровода “Рила-София“.

Инициатори сме акад. Ячко Иванов, инж. Виктор Шарков и кмета на Самоков г – н Владимир Георгиев.

Общината финансира изграждането на пространството пред паметната плоча, а спонсор на извършените с механизация  строително монтажни работи бе Любомир Лобутов.

Изказвам голяма благодарност на кмета на Самоков Владимир Георгиев, на главния арх. Клинчева за оказваното съдействие през цялото време на изпълнението на монумента и околното пространство.

Благодарности и за проектантите арх. Десислава Лазарова, инж. Георги Цурев, за техн. ръководител Делян Кирилов, за директора на общинското предприятие инж. Николай Стойнев, за Димитрина Чапкънска за озеленяването на околното пространство. Поклон през майстора Петър Кьосев и всички  други работници за изпълнението на алеята с плочи и павета и околното пространство.

Самата паметна плоча с морена, площадката около нея и стъпалата бяха реализирани с дарения от НКСВ, като със средства помогнаха инж. Благой Козарев, Любомир Пейновски, инж. Васил Василев, инж. Иван Коджаманов, Красимир Милушев, Данаил Попов. Благодарност  и за кмета на с. Мала църква г – н Иво Петров за оказаното съдействие.

Сърдечен поклон най-напред пред скулптора арх. Ашот Саркисян и главния изпълнител „Фючър Конструкшън“ ЕООД – Павел Павлов за реализацията на този прекрасен паметник.

Материалите предоставиха: „БК Строй“ ООД – инж. Йорданка Пашова и инж. Йордан Маринов – бетон и пясък, „Монтажи 94“ ООД – Александър Боев – арматура, ТИС ООД – Чавдар Йорданов –  дъски за кофраж,  инж. Димитър Ников -кипариси.

Обектът беше подсигурен с транспорт и автокран от „Главболгарстрой Холдинг“ АД, „Тотал“ ООД – Емил Николов и „Дияна Ойл“ ООД – Йордан Галев.

Безвъзмездно с проектантски труд и строителен надзор участваха инж. Георги Цурев, инж. Катя Масларски, арх. Десислава Лазарова,  Данаил Попов.

Дарителите с изпълнение на СМР бяха: Васил Иванов, който направи изкопа, Бойко Лазов, кофражист и  арматура –  Любомир Николов, а също и доброволецът Александър Вучков.

Надявам се, че това начинание на НКСВ, съвместно с ръководството на Община Самоков, ще бъде пример и повод за утвърждаване благородната идея от Регионалните клубове, които да положат усилия на своя територия за отдаване на почит на всички заслужили строители от техните родни места.

Управителният съвет се ангажира да оказва съдействие с осигуряване на средства и с всички други свои възможности за благородните начинания.

 

 Първи зам. – предс. на НКСВ  и основател на клуба

инж. Виктор Шарков

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close