ОбществоРегионалниСамоков

Паметна плоча на Гоце Делчев ще бъде поставена в кв. „Самоково”

Анна Манова

Местните патриоти от ВМРО инициират поставяне на паметна плоча с образа на Гоце Делчев в Самоков. Идеята им получи одобрение на сесията на ОбС, провела се в края на юли месец, а през септември паметният знак с лика на Апостола на българите в Македония и Одринско ще бъде вече факт. Избраното място е  градинката на бл. 1 в кв. „Самоково”.

Желанието на председателя на ВМРО – Самоков Кирил Стойков и останалите членове на организацията е да бъде поставена паметна плоча на Гоце Делчев в Самоков, която да бъде в знак на уважение към цялото му патриотично дело. Гоце Делчев е родом от Кукуш, днешна Гърция. Неговите кости се съхраняваха в Македонския научен институт в София, а след това бяха подарени на Скопие. По една или друга причина личността на Гоце Делчев остава встрани в исторически аспект, въпреки неговото значимо дело за България. Самият той се е определял като българин в редица свои публикации.

„Крайно време е неговата личност да намери своето достойно място в българската история. Гоце Делчев е работил само и единствено за присъединяване на изконно българските територии на Одринска Тракия и Вардарска Македония към майка България”, споделя Кирил Стойков.

Гоце Делчев е свързан със Самоков. Градът е бил традиционен пункт и изходна точка за влизане в Македония поради най-кратния път до прохода „Демир Капия” в Рила планина, както и маршрута през селата Бели Искър и Говедарци към Рилския манастир. По този път са преминали голяма част от четниците на ВМРО, включително и  самият Гоце Делчев. А в края на 19 век /1897 г./  в Самоков той основава Първи таен революционен македонски кръжок, носещ името на дееца на Македоно – Одринското революционно движение Трайко Китанчев.

Смята се, че Гоце Делчев е имал множество съмишленици в Самоков, Говедарци и Бели Искър. Именно в Говедарци той създава Македонския комитет, с който е координирал подготовката на Илинденско – Преображенското въстание и е определян като негов идеолог. Неговото желание е било въстанието да бъде отложено. Но това не се случва. Оттук той заминава за Солун, но закъснява. Въстанието избухва, а той е убит край Серес. Заровен е в общ гроб.

Желанието на членовете на ВМРО – Самоков за поставяне на паметен знак с лика на Гоце Делчев датира от повече от две години. От този период събират средства, като в кампанията най-активно участие взимат покойният вече Стоимен Перфанов  – Джими, Кирил Стойков и Георги Николчов. В становището за значимостта на личността на Гоце Делчев и свързаността му със Самоков се включва и директорът на Историческия музей д-р. Веселин Хаджиангелов. Паметната плоча е готова и е дело на баща и син – Жан и Анри Хаджийски. Тя ще е вградена в скала, със съдействието на специалиста Димитър Антов. След обсъждане къде ще е най-логичното място инициатори и местното ръководство се спират не на първоначалното предложение за градинка в центъра срещу кооперативния пазар, а в градинката на бл. 1 в кв. „Самоков” /близо до Петте кьошета/. Там се намира също улицата, носеща неговото име, и т.нар. Македонски квартал. Инициаторите плануват паметният знак да бъде поставен през септември в чест на Илинденско – Преображенското въстание и в знак на уважение към неговия идеолог – Гоце Делчев.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close