Регионални

„Палакарийчета” също подадоха ръка на Калин 

Анелия Балабанова

palОгромните сърца на Палакарийчетата, пулсиращи в ритъма на народната музика, затуптяха и в името на една благородна кауза – да помогнат на техния приятел и съученик – Калин Иванов от ПТГ „Никола Вапцаров, който се нуждае от средства за лечение. Много хора – познати и непознати – се включиха в дарителската кампания, а различни инициативи провокираха към това да направим добро и подадем ръка на един 16-годишен младеж. Момичетата и момчетата от село Райово се включиха в тях както могат най-добре – с танци и хора като бяха едни от многобройните участници в благотворителния концерт, който се проведе на 18-ти октомври в Читалище-паметник „Отец Паисий – 1859”. За тях и техният ръководител Росица Павлова това се оказа поредната, но много важна изява. Залогът този път не бяха класиранията, грамотите и медалите, а това да се съберат повече пари, за да замине Калин за Германия.

В началото на месец септември, МТС „Палакарийче” взеха участие във фолклорното надиграване „Ритми край Янтра”, организирано от Община Полски Тръмбеш, НЧ „Отец Паисий 1905” и ФК „Луди Млади”. Фестивалът нямаше конкурсен характер. Неговите цели и идеи са да събере на едно място любителите на българското хоро, с чието родолюбие се съхранява и популяризира ценното ни фолклорно богатство. Не на последно място да се създадат приятелски взаимоотношения между хора на различна възраст, с различни професии. „Палакарийчетата” грабнаха приза за най-темпераментната група на фолклорния фестивал „За пояс”, който се организира за четвърти пореден път в село Петърч. По време на тазгодишното издание 11 танцови формации от три области: Софийска, София град и Велико Търново, представители на общините Самоков, София, Сливница, Сухиндол и Костинброд се надиграваха с български народни хора. В приветствените си думи Областният управител Росица Иванова пожела на участниците да влагат същата емоция и енергия в прекрасните си изпълнения, за да топлят сърцата на всички, които милеят за българското. Въпреки че фестивалът нямаше състезателен характер, за най-добрите имаше осигурени символични награди. Танцова формация „Росица” от Самоков бяха отличени за технично изпълнение.

До края на 2016 г. остават броени дни и седмици, които за талантливите танцьори от МТС „Палакарийче” ще бъдат изпълнени с репетиции и вълнение преди поредното им участие. То е съвсем скоро – на 12-ти ноември във фестивала „Нашенско хоро”.

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close