Общество

„Пайп Индустриал България ”ООД   на 10

Анелия Балабанова

nadka2На пръстите на ръцете се броят работещите  фирми в града. Вълнения, очаквания и интерес предизвика появяването на „Пайп  Индустриал  България”ООД на самоковската икономическа сцена  и за десет години фирмата се утвърди като един от стожерите на местния бизнес. Предприятието е лидер в производството на трислойни тръби и свързващи части към тях.

Зад успехите стоят много труд, усилия и професионализъм, които често остават в сянка. Надя Янакиева – Административен директор във фирмата, разказва от първо лице за пътя, който са извървели. Тя самата е част от „Пайп  Индустриал България” ООД от самото основаване на предприятието. Каква е равносметката  – вижте подробности, а изводите всеки сам може да си направи.
Г-жо Янакиева, 2016 г. минава по знака на 10-годишнината на „Пайп Индустриал България” ООД,  а вие сте част от фирмата от самото й създаване. Какъв път извървяхте и малко или много са тези десет години?

Да, наистина през 2016 г. се навършват десет години, откакто започна дейността на нашата фирма. Това не е никак малко за едно производствено предприятие като нашето да се наложи като лидер в областта на производството на PVC тръби и фитинги. Произвежданите от „Пайп Индустриал България” ООД тръби и фитинги от непластифициран поливинилхлорид /PVC/ се отличават с редица конструктивни и технологични въведения от предлаганите на пазара алтернативни продукти, българско производство. Основен принцип при разработването на продуктите е използването на най-модерните технологии в бранша. Материално- техническата база е на водещи машиностроителни фирми от Европейската общност – „Вебер” от Германия, „Плазмек” от Италия и „Енгел” от Австрия. Комбинацията на модерна технология плюс съвременни машини за производство обуславя получаването на качествен и силно конкурентен продукт.

PVC тръбите имат някои специфични свойства, които им дават предимство пред другите тръби. На първо място много добри хидравлични свойства като последица от гладкостта на вътрешните стени, изключително голяма здравина и издръжливост, малка маса, което облекчава транспорта, манипулиране и монтажа, издръжливост на студ, поради което са подходящи за полагане при температура и под 0°С, диалектричност, малък коефициент на топлинна проводимост, което позволява тръбите да се поставят на по-малка дълбочина и така се намаляват разходите по монтажа, лесен монтаж благодарение на прецизните КА и Щек муфи, произведени с безоловни стабилизатори и възможност за рециклиране на материала.

Областите на приложение са в сградната и извънсградната гравитационна канализация за битови, промишлени и дъждовни отпадъчни води, вентилационни системи и кабелозащитни мрежи. При нас на работа е нает доста квалифициран персонал с дълъг стаж в областта.

 

Какъв път извървяхте и какви трудности срещнахте?

Пътят на успеха е труден, но смятам че сме се справили успешно през целия 10-годишен  период на съществуване на нашата фирма в историята на град Самоков. Затова говорят и наградите, които сме получили. „Пайп Индустриал България” ООД е обявена за Инвеститор на годината в раздел „Малки и средни предприятия” в Самоков за 2006 г. Производството ни получи златен медал и диплом от Международния технически панаир в гр. Пловдив през 2007 г. и златен медал и диплом за производство на трислойни тръби на Международния технически панаир в гр. Пловдив през 2011 г. „Пайп Индустриал България” ООД печели доверието на клиентите си с  иновативни и качествени продукти, конкурентни цени и изключително развита  дистрибуторска мрежа в страната, а именно: „Юроком 2000” за София, „Мултиком” за Пловдив, „Филбо” за Варна, „Деплн” за Бургас и „Монтажи 64” за Самоков.

Заводът е сертифициран по ISO 9001:2008, по ISO OHSAS 18 001:2007 и по ISO 14 001:2004, касаещи Контрол на качеството, Безопасните условия на труд и Опазване на околната среда. Мисля, че малко фирми могат да се похвалят с три международно признати сертификата.

През 2009 година, чрез финансовата подкрепа на Европейския съюз и Европейския фонд за регионално развитие участвахме в ОП „Развитие на конкурентноспособността на Българската икономика” в периода 2007 – 2013 г. за въвеждане в експлоатация на екструдерна линия за производство на трислойни PVC тръби с размери от ф 110 до ф 500. Проектът беше реализиран в периода 17.07.2009 г. до 16.07.2010 г., за което бяхме удостоени с посещението в завода на министър Трайчо Трайков по повод пускането на новата екструдерна линия.

„Пайп Индустриал България” ООД взе участие и в международното изложение в Мюнхен /Германия/ – IFAT  2014 г. Традиционната проява се организира на всеки две години и е призната за най-големия търговски панаир в света. Под мотото „Ресурси, иновации и решения”  бяха представени фирми, които се занимават с питейни и отпадъчни води, рециклиране на строителни материали, иновации в областта на управлението на води, на отпадъци и др. Това участие също допринесе за доброто представяне на нашата фирма.

 

Това, че пласирате ваша продукция в чужбина помага ли ви?

Да, разбира се. Помага и за печалбата, и за добрия имидж на фирмата.Произведената продукция от няколко години изнасяме за чужбина, а именно в Албания, Гърция, Македония, Молдова, Румъния,Хърватска и  Чехия.

 

Много ваши колеги имат затруднения по отношение подбора на кадрите. Вие как преодоляхте това? 

В момента в предприятието работят 79 души висококвалифициран персонал. Текучеството в нашата фирма е сведено до минимум. С доста трудности през годините сме сформирали този екип, имайки предвид безработицата в нашия град и липсата на квалифицирани кадри.Получавали сме необходимата подкрепа и добра комуникация в Бюрото по труда в гр. Самоков. Участвали сме и сме наемали на работа работници по оперативни програми, като голяма част от тях след приключването на програмата сме оставяли на постоянна работа при нас. Може би ние сме една от фирмите, която дава възможност на хора в неравностойно положение, както и на лица над 55-годишна възраст да работят. Всеки трябва да има шанс и ние го даваме, но очакваме да се оправдае доверието ни.

Трудностите по набиране на персонала преодоляхме и с привличане на  млади хора, току- що завършили. Предпочитахме да имат техническа подготовка и познания, защото машините, с които работим са по-специфични и наистина човек трябва да има техническа подготовка. Назначавахме на работа младежи,  завършили ПТГ „Никола Вапцаров” гр. Самоков. Голяма  част от нашия персонал са техни възпитаници. Смятам, че са добре подготвени, но и при нас в завода също се провеждат обучения. Когато я има основата обаче е много по-лесно. Смятам, че трябва да се помисли за професионалното обучение на младите хора от града, за по-лесната реализация и работа при нас и други предприятия на територията на общината, които също имат нужда от квалифициран персонал.

 

Стана вече дума, че имате опит в участието по проекти. Мислите ли за нови опити и въобще какво включват бъдещите ви планове?

Ние участваме постоянно в проекти. В момента подготвяме документацията за участие в предстоящи два проекта. Следим обявяването и смятам, че ще участваме и в други, но все още не мога да кажа със сигурност.

nadka3Това, че фирмената база е в Самоков помогна ли ви?

Самоков е един добър град за живеене и бизнес. Заводът ни е разположен е в индустриалната зона на града. Виждате, че в тази зона са разположени и други фирми и предприятия. Даваме възможност за професионална реализация на голям брой лица от нашата община.

Качеството ли е това, което ви помогна да се задържите през всичките тези години на пазара? 

Да. Най-важното е качеството на произведената продукция да отговаря на българските и европейски стандарти за качество. Имаме добър екип, който разработва и експериментира постоянно, нови изделия и за да се запази това добро и висококачествено производство на тръби и фитинги.

 

Важно ли е да се следят новостите и тенденциите в областта, в която работите и се развивате?

Да, за да се задържим на ниво, наистина се следят новостите и изискванията в нашата сфера.Квалифицираният персонал, с който разполагаме постоянно разработва нови рецепти за подобряване на качеството на произвежданата продукция, разработва и експериментира с нови изделия. Участват в обучения, семинари и постоянно поддържат контакти с фирмите, които ни доставят суровини и добавки. Вземат се извадки за изпитване на влаганите в производството суровини и добавки още при входа им на смесването.На всеки два часа се правят проби за изпитването на якостта на произведената продукция. Лабораторията разполага със стенд за изпитване на якостно-механичните им свойства. Също така се дават проби за изпитване и в акредитирани за целта лаборатории.

 

Вие самата чувствате ли сте горда, че сте в основата на фирма като „Пайп Индустриал България” ООД?

Гордея се и съм щастлива, че съм част от този екип. Вече толкова години се старая да работя за развитието, утвърждаването и създаването на добрия имидж на фирмата в общината. Работила съм дълги години в Държавната администрация и мога да направя съпоставка между държавната администрация и частния сектор.Много съм щастлива, че попаднах в тази фирма и при тези работодатели.Съдбата ме срещна с прекрасни, млади и амбициозни хора с много  хъс за работа и човешко отношение към персонала на фирмата. Това са хора с главно „Ч”. За жалост много малко са такива, но ние сме щастливци. Пожелавам им от сърце да са живи и здрави, ползотворна и успешна работа, рамо до рамо с екипа, който стои зад тях, както  много лични и професионални успехи. Благодаря им от мое име и от името на целия екип.

 

Понеже стана дума за частния сектор. Не е ли по-трудно да се наложиш и докажеш в него?

Трудно е, разбира се. Това касае много работа, много труд и доказване. Удовлетворена съм от работата си. Много е хубаво когато човек отива с желание и хъс за работа. Това ще рече, че нещата там са наред. Отивам и си върша работата с удоволствие. В момента във фирмата работят 79 души персонал. Осигуряваме работниците на реалната заплата. Имаме и  доста социални придобивки.

Спазваме българското законодателство така, както трябва се спазва в Република България. Мисля, че така трябва да бъде, за да имат хората една сигурност и да дават всичко от себе си за по-добра реализация и по-добра работа. Ние я получаваме. Това е видимо и е факт, че фирмата работи много добре, че няма текучество и че хората работят с удоволствие и дават всичко от себе си.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close