Седмицата

Паисий легна за втори път в земята

padnal paisiiЗоя Станкова

Нещо от визията на СОУ „Отец Паисий“ липсва. Преди броени дни паметникът на Паисий Хилендарски в двора на СОУ „Отец Паисий“… падна!

Идеята – уважение към патрона на училището. Последствията – счупени плочки от огромното дърво. В скоби можем да отбележим, добре, че в този момент е нямало деца, които да пострадат, защото паметникът пада в учебен ден!

Той беше поставен преди четири години. Изработката е дело на Иван Иванов, а изпълнението на задачата е финансирано от Община Самоков. Възнаграждението на извършената работа възлиза на 4 хиляди лева.  Пари за развалини!?

Нямаме информация за това, откъде е дошла идеята за паметника и как е подбран изпълнителят на задачата. Той е изработен от тополово дърво – със счупена корона и останало на половина, което е отсечено от двора на училището. Дървото е трябвало да бъде обработено така, че да бъде устойчиво на атмосферните влиания, но към днешна дата всички се убедихме, че устойчивостта му е близо шест-седем години.

На Иванов за предоставени скеле и необходими инструменти от училището и членове на колектива. Упорита е работата на скулптура по паметника на Отец Паисий, но за период около два месеца паметникът е бил готов.  Активна помощ за него е имало и от страна на целия учителски колектив. Преподавателите дори сами забъркват бетон, вливат фундамента, слагат плочки, засаждат дървета около мястото, заедно с учениците.

За съдбата на „падналия“ Паисий е ясно, че изгнилата част на дървото ще бъде отрязана и той ще бъде поставен в някои от коридорите в училището.

И все пак, да попитаме и от страниците на нашия вестник, използвайки текста към снимката от фейсбука на СОУ „Отец Паисий“: „Имат ли гаранция произведенията на изкуството? И ще я заплати ли “скулпторът”, който “издялка” нашия паметник от ствола на прогнилото тополово дърво знаейки, че рухването е неминуемо, но пък си е взел общинските пари?“.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close