ОбществоРегионалниСамоков

Паисиеви дни в Самоков на 17-19 юни

 „Самоков 365“

Откриването на Паисиеви дни в община Самоков ще бъде на 17 юни от 19.00 ч. в зала „Арена“ с премиерата на спектакъла „Паисий” на Ансамбъл „Българе”.

На 18 юни от 17.00 ч. в художествена галерия „Проф. Васил Захариев” ще бъде направена презентация „Самоков- родното място на Паисий Хилендарски”, разработка на доц. Д-р Константин Рангочев, Асоциация по антропология, етнология и фолклористика „Онгъл”. След лекцията, ще бъде открита изложба „Делото на Паисий Хилендарски – фотоси от архива на Исторически музей – Самоков, дарение от Петър Бобев. Гостите на събитието ще поднесат венци на паметника на Паисий Хилендарски на площада в Самоков.

Последният ден от Паисиеви дни ще започне с Юбилейна тържествена архиерейска литургия в храм „Свети Николай Мирликийски Чудотворец”. Службата ще продължи с заупокоен присадий за преподобни Пасисий Хилендарски, след което ще бъдат поднесени венци на гроба му.

Организатори на Паисиеви дни в Самоков, посветени на 300 – годишнината на Паисий Хилендарски са Община Самоков, Архиерейско наместничество – Самоков и Исторически музей – Самоков.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close