Седмицата

Падне ли снегът, улиците ще чистят по график

NikolovAнелия Балабанова

Г-н Николов, каква е готовността на посрещането на новия сняг?

Ние вече имахме една генерална репетиция и тя беше преди около месец. Към момента разполагаме с налична техника, базирана в „Бекастрой”. Ние чистим в града и селата, които са 24 на брой, плюс четвъртокласната мрежа. Самоков-Драгушиново-Злокучене, отбивката за Широки дол до стария център, за Горни и Долни Окол до Софийското шосе, Ярлово-Ковачевци, около църквата в Мала църква до центъра. Най-общо казано отговаряме за четвъртокласна пътна мрежа, която се стопанисва от Общината. Обезпечили сме я с техника и всички нужни материали – това, което е традиционното – сол, пясък и съответните смески. Мисля, че сме готови за зимата.

На каква техника и човешки ресурс ще разчитате?

Традиционните машини са между 13 и 15 като снегорините са около 8-9. Отделно имаме челни товарачи, с които се чистят кръстовищата и високопроходима техника за Боровец. На този етап са напълно достатъчно.

Координацията с Общината на какво ниво е?

От нас има оторизиран човек, който се занимава персонално със снегопочистването. Той има връзка с дежурния в Общината. При неподходящи метеорологични условия хората се събират в базата и при необходимост излизат. Това нещо се координира със съответния представител на Общината.

Къде очаквате проблеми и откъде дойдоха забележките по време на генералната репетиция, за която споменахте?

Смея да твърдя, че се справихме. Проблемът дойде от това, че снегът беше мокър и част от техниката трудно достигаше до определени участъци заради падналите дървета. Така или иначе изненада нямаше поради простата причина, че метеорологичната справка даваше представа кога ще завали снегът. Тези очаквания се оправдаха. Все пак обаче това е природа, не се знае в какъв обем и с какъв интензитет ще завали. Знаете преди 2-3 години каква беше зимата Така, че сме подготвени за една нормална зимна обстановка. Ако излезе нещо извън нормалното ще направим всичко възможно да се представим добре и градът да е изчистен. Да не забравяме, че преди 2-3 години доста населени места бяха блокирани. Боровец беше изчистен, въпреки че е високопланински курорт.

Откъде очаквате да дойдат проблемите на  местата, за които отговаря БКС?

Там, където наблягаме най-много особено през почивните дни е Боровец. Онзи ден на срещата с областния управител коментирахме невралгичните точки. Това са най-вече неправилно паркираните коли в курорта. Те създават затруднение както за нас, така и за туристите. Говорим както за снегопочистване, така и за сметопочистване. Иначе графикът за града е същият. Първо се минава по улиците, където има по-голям интензитет. Има разпределени графици на колите и съответните улици – знаят си ги, почистват ги. Ако някоя от колите междувременно се счупи или има проблеми, графикът се разпределя между други коли или излиза резервна. Не бих могъл да кажа предварително къде очакваме проблеми.

Голяма част от хората са недоволни, че второстепенните улици не се почистват своевременно. Откъде идва забавянето?

Абсолютно всички улици в града, които са около 100 км. се почистват. Да не коментираме, че в София например се чистят само основните улици в кварталите. При нас първо са главните пътища, после второстепенните и след това излиза техника, която чисти паркингите. Влизаме и в улиците, които са около блоковете и междублоковите пространства. Тези малки улици и особено някои сгради, които са правени 70-80 години са доста трудни за обработване. Такъв е случаят с „Разсадника”, където две коли не могат да се разминат, камо ли да влезе снегорин. Това ни създава проблеми.

Има ли приоритетни места, които се чистят с предимство?

Има график, по който започва почистването – Централна градска част, училища, болницата, около болницата, Общината и обществените сгради. Това са обекти, които влизат в графика и се чистят наравно с останалите.

Снегът ще се извозва ли или ще има струпване на определени места?

Ние имаме договор за снегопочистване, а в самия договор е записано като забележка, че снегът ще се извозва след заявка от Община Самоков. Ако те преценят, че снегът е много или затруднява движението, било на пешеходци или коли се дава писмена заявка от кой район да се извозва. Имало е случаи, когато виждаме, че се затруднява движението по някоя улица или на някой паркинг няма къде да се паркира, искали сме заявки и по наше предложение се е чистело.

Хората какво трябва да знаят и могат ли да подават самите те сигнали?

Те подават достатъчно сигнали, когато има затруднение на движението или не е почистено. Една молба към тях – неприятно е като мине снегоринът, изчисти и след това от дворовете или от тротоарите снегът се изхвърля отново на уличното платно. Също така при възможност в тесните улици да се паркира само от една страна, а не едни коли от ляво, други отдясно. Необходимо е да има достъп за снегорините и снегът да се слага между тротоара и уличното платно.

Самата технология какво включва, кога излизате да чистите?

В момента, в който започва да вали техниката се събира. За различните улици е различно. Първо се излиза да се опесъчава, след това се мие и почиства. Ясно е, че в малките улици при 5 см. сняг не може да влезе снегорин да чисти. Съсредоточихме усилията си между Долни Окол и София. Там пътят беше почти затворен. Наши хора и екипи почти три дни чистиха платното от падналите дървета

Поддържате ли комуникация с останалите снегопочистващи фирми в района?

Поддържаме комуникация, но по-скоро с Областното пътно, които отговарят за републиканската мрежа. Разграничаването с общинската е много ясно и поради тази причина се получава един дисбаланс – наши коли отиват на Горни и Долни Окол. През това време дотам са с вдигнати гребла. По същия начин колите на останалите фирми се движат с вдигнати гребла в града. Това разделение на държавен и общински път няма как да се промени.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close