ЗлободневноОбществоРегионални

Още по темата с паметника на опълченците от Самоков

ДО:

ОБЩИНА САМОКОВ

 

На вниманието на:   г-н  Владимир Георгиев – кмет на община Самоков

Относно:  Военен паметник “Паметник на опълченците от Самоков, сражавали се за свободата на България  в Руско-турската освободителна война 1877-1878г.”  в гр. Самоков

 

Уважаеми господин Георгиев,

 

С настоящето от името на Гражданската инициатива писмено  декларирам това, което Ви заявих на срещата ни в рамките на приемния Ви ден 29.12.2017г., а именно: блокираме използването на всички елементи  от внесения от нас  проект,   съгласуван по предвидената със Закона за военните паметници процедура,  финализирана  с положителното  становище на министъра на отбраната от 11.08.2017г., депозирано  след като го получих от Областна администрация на Вашето внимание в три екземпляра с  мое придружително писмо с вх. № 9400-1244/27.09.2017г.

Блокираме използването под какъвто и да е предтекст  в състава на очертаващата се  ваша  (на неизвестна инициатива или на общинска  администрация) показно и противозаконно налагана поредица  от контрапроекти,  на който и да било елемент от нашия проект – внесен в изпълнение на изискванията по ЗУТ  в три еднообразни екземпляра с вх. № ГО-151/26.07.2017г. –  и всички детайли до най-малките подробности в  състава на т.т. 1 -3  упоменати в съдържанието  му.  Посвещението  “В памет на опълченците от Самоков, сражаващи се за свободата на България в Руско-турската война 1877 -1878г. Поклон!”,  фигуриращо в двете папки с документи  –  по една за областната комисия “Военни паметници” и за министерство на отбраната – също не може да бъде изписано на ваш проект.

Всяко използване на символиката,  елементи от конструкцията,  фундамент, композиране на именния състав, предвидената при нас осветеност, оформлението на подстъпите  до и зоната за поставяне на венци и цветя,  и всеки друг елемент от нашата конструктивна разработка, както и  резултатите от нашата проучвателна работа  с нулев ваш принос не може да използвате.

Причината за тази ни позиция  е изключително некоректното отношение на Вас и част от ръководената от Вас администрация, по повод  реализирането на това  чисто гражданско начинание с несъмнена полза за общината ни. В желанието си да зачеркнете авторството на гражданите  в него и положените безвъзмездно огромни усилия и труд, и в стремежа си да го издокарате като свое ,  въпреки че непрекъснато в продължение на години  вместо съдействие само се пречеше,  не се спряхте пред нищо – то не бяха безпочвени откази за разполагането, протакания,  откровено лъжливи твърдения на длъжностно лица пред общински съвет и общественост,  манипулации, подигравки, заплахи.  Съвсем скоро ще разберем дали не са полагани и усилия за въздействие върху органите предвидени в процедурите по  Закона за военните паметници. И всичко това придружено със съшити с бели конци внушения за “искрени “ намерения  на елита да се направи най-доброто.  За жалост и двата контрапроекта (от единия се отказахте сами само след 5 дни), независимо от над два пъти по-високата цена,  блеснаха с елементарно плагиатство що се касае до централния елемент на двете ви предложения, а  една обективна цялостна  оценка на т.н. ансамбъл никак не говори  като за нещо наистина най-добро.  Точно обратното – лоши попадения, но с  висока  стойност, позволяваща възлагане  на обществена поръчка на някой по природа и традиция благодарен изпълнител,  вместо  гражданския проект чиито изпълнител може да бъде и общинското строително звено, малко външна услуга, а защо не и с доброволен труд от участници в гражданската инициатива в добавка, както неведнъж ние сме декларирали.

Време е да спрете с неистинните Ваши и  на някои  служители от общинска администрация твърдения, че от 19.05.2016г. до 11.08.2017г, а и до ден днешен, ама въобще не сте виждали и чували за предложената с нашия проект конструкция на паметника, а в действителност  сте я  разположили на определения терен и това черно на бяло е изчертано от ръката на Вашия архитект  в работния мащаб за ЦГЧ  с всички подробности в точно съответствие с нашия проект.   Ще излезе, че  укривате наличието на документи, на които се базира  Вашата докладна записка,  въз основа  на която се взе Решение №  302/19.05.2016г. и е изработен свързания с него  графичен документ  удостоверяващ как сте ситуирали паметника, документ изготвен и предоставен ни не от друг, а от общинска администрация. Май някой отново се мъчи да въведе в заблуждение, със всички произтичащи от това опасни  за хора от администрацията последствия, и областна комисия “Военни паметници”, и министерство на отбраната, а както скоро ще разберете и други институции,  все за да може да се прескочат изисквания на закона и вашата  яростна, но доста позакъсняла реакция срещу гражданския проект простичко да оправдаете с незнание или безобидно недоглеждане.

 

С уважение

Б.Стамболийски

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close