Седмицата

Още по-близо до строителството на депото

BoklukАнелия Балабанова

В ход е процедурата за избор на фирма-доставчик на компостираща и сепарираща инсталация за новото депо, което предстои да бъде изградено. „Обединение чистота – БКС – С 2014” е единственият кандидат. Предметът на поръчката включва разработване на инвестиционен проект, доставка и монтаж на техника за „екологосъобразно третиране” на твърдите битови отпадъци. Съгласно изискванията на процедурата, инсталацията трябва да бъде изградена за срок от 5 месеца след сключването на договора. Финансирането е в размер на 972 хил. лв. със средства, осигурени по Оперативна програма „Околна среда”.

Вече има яснота и по отношение на мераклиите, желаещи да осъществяват строителството на депото, което ще поема отпадъците на четири общини – Самоков, Костенец, Ихтиман и Долна баня. Първоначално документи за участие бяха подали четири фирми –„Регионален център за отпадъците” от Пазарджик, „Еко Груп МГ Депо 2014”, „Геотехмин” ООД и Обединение „Самоков чистота”. Комисията по избора, в състава на която са включени представители на Община Самоков, специалисти от Министерството на околната среда и водите и експерти от Оперативна програма „Околна среда” е преценила, че на изискванията отговарят само последните две фирми. Решаващи до голяма степен ще се окажат финансовите параметри. Обединение „Самоков чистота” предлага цена от 5 730 000 лв. с включен ДДС, а офертата на  „Геотехмин” е за 5 590 000 лв., също с включен ДДС. Строителството на депото ще бъде реализирано на няколко етапа, като първият предвижда изграждане на път, трафопост, ВиК инфраструктура, приемна зона, пропускателен пункт, везна, административна сграда, център за рециклиране със зони за разтоварване и за складиране, електроснабдяване на обекта.

Колелото около строителството на депото се завъртя още един път и сме още една крачка по-близо до стартирането на същинската работа. Кога точно ще стане това, все още не е ясно.

Related Articles

2 Comments

  1. Честито крадене на спечелилите, честити аромати на гостите и жителите на Самоков. Спете дълбоко и спокойно И знайте крадците не спят. БлагодарНИ за равнодушието ви те ще продължават да ви грабят. Денонощно ……

  2. Тези боклуци, които виждаме тук са страшни.Много е тъжно и жалко да ги гледаме, но още по тъжно е , че самите ние хората си ги хвърляме там и след това се оплакваме.Докато не се научим да спазваме правилата и закона така ще е.Много ще се радвам да започнем да правим различни съоръжения и заводи,които са за преработването им, така този сериозен проблем на страната ни, а и на света ще намалее, и другият плюс е че ще можем да създаваме нещо от тях като втора употреба.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close