Седмицата

Още нови коли за самоковската пожарна

POJARNI_5Анелия Балабанова

В началото на тази седмица Софийска област се сдоби с пет чисто нови, комплексно оборудвани пожарни автомобили. Те са предназначени за общините Самоков, Копривщица, Костенец, Ихтиман и Ботевград. Ключовете за новата техника бяха тържествено връчени в двора на дирекция „Жандармерия” към ГДНП-МВР, в присъствието на областния управител Росица Иванова.

Машините са доставени в рамките на проект „Техническо обезпечаване на оперативните структури на ГДПБЗН-МВР за ограничаване и ликвидиране на горски пожари”. В изпълнение на проекта, който е по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.”, на структурите на пожарната в страната са доставени общо 67 автомобили за гасене на горски пожари и 6 за мониторинг при гасене на горски пожари.

„Миналата година бяха доставени 134 пожарни автомобила, сега – 67 нови, както и още шест, които са снабдени със специално оборудване за мониторинг и идентифициране на пожарните огнища”, разясни в изказването си министърът на околната среда и водите  Ивелина Василева и допълни, че в рамките на проекта са доставени още лични предпазни средства, термовизионни камери, сгъваеми резервоари за вода. Тя съобщи, че ГДПБЗН ще получи от новата ОП „Околна среда” общо 39 млн. лв., с които ще бъде осигурено изграждането на 6 регионални центъра за реакция при кризи и бедствия.

По думите на вътрешния министър Румяна Бъчварова, която получи символичния ключ, за първи път в МВР има толкова мащабно техническо обновяване. Вицепремиерът изрази надежда, че с пожарните автомобили, техният подбор, брой и разпределението им в цялата страна ще бъдат гарантирани в много по-висока степен сигурността, спокойствието и здравето на хората и на служителите на МВР. Това е поредната доставка на нови коли за самоковската пожарна, която има за цел да обнови наличния автопарк и оптимизира работата на служителите. За целта бяха изградени специални гаражи, в които да бъдат поместени автомобилите. Очаква се новата техника да пристигне в Самоков до края на другата седмица. Тя ще обезпечи трудно достъпни места в гори, природни паркове и други защитени територии.

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close