ОбществоРегионални

Още едно дарение за Нови Хан ще направят преди Коледа самоковски доброволци

Анна Манова 

Коледа е специално време от годината. Свързваме го с препълнена трапеза, коледна елха, домашен уют и най-вече със споделено време със семейство. Но за много хора тази така описана картина е само мечта. Подобна е ситуацията в домовете в страната, където са настанени деца, лишени от родителски грижи. При тях всяка протегната ръка за помощ е добре дошла по всяко време на годината. Важно е да имаш желание да помислиш за другия, да направиш така, че да му подариш надежда и вяра. Воден точно от това младият самоковец Антон Шуманов решава, че има желание и възможност да помогне на Дом за сираци „Св. Николай” при манастир „Св. Троица”, с. Нови Хан. Желанието му се подсилва от факта, че е възмутен от набезите към Дома, в следствие на което децата и младежите остават без най-необходимото, за да живеят нормално.

Така Шуманов организира близки и приятели да се включат заедно с него в събирането на дрехи и обувки за домуващите. И в рамките само на няколко дни доста самоковци се отзовават и се събират над 10 чувала с дрехи и обувки, които бяха отнесени в Дома в края на октомври.

„Решението ми дойде спонтанно, след излъчен репортаж по телевизията, в който съобщаваха за поредни посегателства в Дома на отец Иван в Нови Хан. Наскоро имаше отново. Така се организирахме първоначално няколко човека. След това и други бяха разбрали за идеята и ме потърсиха. В края на октомври закарахме дрехи, бебешко креватче, обувки. Посрещна ни една монахиня и ни благодари за направеното добро. Попитах я от какво имат нужда. Тя сподели, че се нуждаят и от дълготрайни хранителни продукти. В Дома има хора от различни възрасти, даже имаха и новородено, доколкото разбрах. Така че всяка помощ е добре дошла”, разказа Шуманов. След първоначалната инициатива на доброволеца още самоковци се свързват с него с желание за помощ. Ето защо Шуманов решава, че не бива да се прекъсва нишката на доброто и решава, че ще направи още едно посещение на Дома непосредствено преди Коледа. Отзовават се множество самоковци с големи сърца и от края на октомври и през целия ноември са събрани още зимни дрехи, шапки, обувки и ботуши.

„След като през октомври посетихме Дома на отец Иван чух коментари, че не искаме да помагаме на онези, които имат нужда в нашия град.  Това много ме ядоса, но и ме провокира да направя организация и с няколко човека събрахме запазени дрехи за децата, настанени в ЦНСТ. Не искаме да ги пренебрегваме и тях, но идеята беше друга. Ядосвам се на такива хора, които само говорят, а реално те самите сигурно нищо не са направили като помощ за друг човек”, споделя Антон.

Събраното до този момент дарение ще бъде извозено до Дом за сираци „Св. Николай” в средата на декември. „Нека всеки, който има желание да помогне да го направи и може да не е само с дрехи и обувки, а да се включи и с дълготрайни продукти. Благодарен съм на всички, които се отзоваха”, заключи Шуманов.

Ако искате да помогнете можете да се свържете и с редакцията на вестник „Самоков 365” / ул. „Македония 34А” – стъклената сграда срещу Общината, или да пишете във фейсбук страницата на вестника/.

 

 

 

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close