ОбществоРегионалниСамоков

Очаква се саниране на Дома за стари хора в Ковачевци и на Културния дом в Самоков

„Самоков 365“

Кметът инж. Джоргов представи напредъка по проекта „Подобряване на енергийната ефективност на Дом за стари хора-Ковачевци и Културен дом-Самоков”.

На пресконференцията градоначалникът докладва извършената работа по проекта към момента, както и припомни основните цели и очакваните ефекти от изпълнението му.

Тъй като изпълнението стартира в началото на зимния период, към момента са подменени дограмите, електрическите и отоплителните системи и са извършени вътрешни ремонти. Предстои да започне изпълнението по ремонта на фасадите на двете сгради.

Чрез реализацията ще се повиши енергийната ефективност на сградите, като целта е да се постигне енергиен клас А+ чрез изпълнение на мерки и въвеждане на технологии в съответствие с докладите за енергийно обследване. Това ще доведе до сериозни икономии в разходите за отопление от една страна, а от друга ще има и сериозен екологичен ефект, чрез намаляване на въглеродните емисии.

Средствата за реализацията на проекта са изцяло с външно финансиране, като 85% се отпускат по Норвежкия финансов механизъм, а 15% е национално финансиране.

Инж. Джоргов изтъкна, че работата по подобни проекти повишава квалификацията и ефективността на общинските експерти, което ще бъде от голяма полза за предстоящото изпълнение на проектите за внедряване на енергийна ефективност в 14 жилищни блока.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close