Седмицата

Очакват се нови правила за санирането да влязат в сила

SaniraneАнелия Балабанова

Типично българска черта, заложена в характера ни, е да не вярваме в нещо, докато то не стане факт. Скептични коментари в публичното пространство се появиха и по отношение на Националната програма за енергийна ефективност, която стартира в началото на тази година. За радост бързо бяха разсеяни. Първите престрашили се на местно ниво да регистрират сдружения като решаваща стъпка в процедурата за кандидатстване бяха собствениците на жилища в бл.”Слатина” и бл.3 в кв. „Самоково”. С тях вече има подписани договори и се чака становището на областния управител Росица Иванова за одобрение.

Преди броени дни към кандидатите за безплатно саниране се присъединиха още три жилищни сгради в кв.„Самоково” – 40, 41 и 23. Общият брой на регистрираните до момента сдружения е 10, информира Ели Кашинова – експерт в Общината.

Засилен интерес отчитат и от Областната администрация. На този фон се появиха и първите сигнали за проблеми от страна на общините в национален мащаб. Наложи се Министерството на регионалното развитие и благоустройство да реагира с промени в правилата, по които да стане кандидатстването. Очаква се нововъведенията да станат факт до края на месеца и облекчат значително достъпа по програмата.

С промените ще се даде право на поредица от жилищни блокове, събрали съгласие от собствениците на жилища да кандидатстват за саниране, без да чакат тези от останалите входове. Също така вече няма да се изисква и 100% съгласие от собствениците за извършване на ремонта, а само 95%. По изключение ще се допуска и одобряване на сгради с минимум 32 жилища, построени преди 1975 г. и с доказани конструктивни проблеми. Това ще става по преценка на общините. Към момента това са само проектопредложения, които все още не са приети. Докато това стане в сила са старите изисквания.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close