Регионални

„Оцвети в синьо” в подкрепа на лицата с аутизъм

Анелия Балабанова

12969284_967249163323974_2024533217_nНУ „Станислав Доспевски” беше домакин на работен семинар, посветен на 2-ри април – деня за повишаване информираността на обществото по въпросите на аутизма. „Любовта не се изразява в това да се взираме един в друг, а да гледаме в една и съща посока”. Водени от тази мисъл на Екзюпери, ресурсните учители и присъстващите на събитието в НУ „Станислав Доспевски” засвидетелстваха своята подкрепа и съпричастност към хората с аутизъм и техните семейства. Всички се обединиха около мнението, че са необходими повече знания, които да помагат в грижите за тях. Много велики личности като Чарлз Дарвин, Айнщайн и Моцарт са имали трудности в развитието си, поради разстройство в аутистичния спектър, но те са успели да открият, да развият  и покажат своя талант, да обогатят човечеството и решително да допринесат за неговия напредък.

Това заболяване се среща средно в 6 от 1000 случая, като засегнати са деца във всички региони на света. От решаващо значение за тези хора са ранната диагностика, адекватната терапия, рехабилитацията, специализираната помощ, доброто образование и заетостта. Около 80 на сто от хората с аутизъм са безработни, а голяма част от работодателите не познават техните добри умения и способности. Те притежават умения за разпознаване на модели и закономерности, логическо мислене, последователност и усет към детайлите – качества, които ги правят подходящи за различни видове заетост, сред които разработване на софтуер, въвеждане на данни, работа в лаборатории и редица други. Но за да се разгърне този потенциал, трябва да бъдат преодолени недостигът на професионално обучение, недостатъчната подкрепа за намиране на работа, неосведомеността и стигматизирането на тези хора.

„Когато очевидно целта е недостижима, не изменяйте целта, променете своя план!” е казал древният философ Конфуций. Водени от тази мисъл, специалистите постоянно търсят методи и способи за постигане на оптимален резултат с децата и учениците, с които работят.  Това беше и в основата на проведената работна среща, открита от главния ресурсен учител Галя Рогачева.  Нейният колега Георги Зафиров представи презентацията „ Аутизъм – същност, симптоми, училищни стратегии”, а Мариана Вардарова – системата ПЕКС.

В петък срещу събота по инициатива на ресурсните учители в Самоков и с подкрепата на Община Самоков и “Самел 90” АД  1 април, сградата на общината /фасадата на калкана/ беше  осветена в синьо. По този начин  се отбеляза символичната подкрепа на хората от Самоков към глобалната кампания “Оцвети в синьо” на лицата с аутизъм.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close