РегионалниСамоковСпорт

 Офроуд разходка с благотворителна цел организират в Доспей

Анна Манова

Благотворителна разходка със състезателен характер организират момчетата от офроуд клуб – Самоков. Тя ще бъде съсредоточена в един ден и ще започне на 19 октомври /събота/ от центъра на самоковското село Доспей, в 10:00 часа. В програмата ще се включат танцовите състави от селото, ще има и музика.

Няма да има такса за участие, но ще бъде поставена кутия за дарения в края на маршрута, заедно със специално подготвена за случая скара при новоизградения кът за отдих над селото. Всички събрани приходи ще бъдат дарени за реставрацията на старата църква в с. Доспей – „Св. Св. Петър и Павел”. Намиращият се до гробището храм е един от най-старите в региона.

Мероприятието ще бъде тип „Трофи”, а участниците ще се ориентират за маршрута по пътна книга /roadbook/. Организаторите от местния офроуд клуб решават събитието да бъде наречено разходка със състезателен характер, защото в него ще дадат шанс за участие на любители на екстремното каране, които не са се включвали в подобно нещо и до този момент не са се ориентирали по пътна книга. По думите на председателя на офроуд клуба в Самоков Димитър Дренски подобен тип състезания са правени в района, но те никога не са тръгвали или преминавали през село Доспей, от където са повечето участници в клуба. Маршрутът преминава през гората, посока Мината и е около 40 км. Финалът също е около Доспей.

В надпреварата ще се включат около 39 екипажа, по-голямата част от тях са от Самоков и околността, поканени са гости от Велинград, село Габра /Софийско/, Стара Загора. Всички са по покана на организаторите и са непрофесионалисти.

„Трасето вече е готово, минахме по него няколко пъти. Подготвили сме и пътната книга. Искаме да дадем шанс на тези, които имат желание да карат по пресечени горски местности, но не се чувстват достатъчно сигурни да опитат. Това за тях ще бъде едно начало. Карането по пътна книга ще бъде интересно и за навигаторите. При леко разминаване могат да изпуснат маршрута и да се изгубят. По трасето има контроли, всеки екипаж трябва да мине през тях, за да си вземе печат. Изгубят ли се ще има наказания, ако карат без каска и колан през терена – 1 час наказание, ако не стигнат до финала – 2 часа наказание. Интересното е, че ще има и жени участнички. Те ще са навигаторки и със сигурност не са за подценяване. Голяма подкрепа в организацията по цялото събитие са Община Самоков и една пловдивска фирма”, поясни председателят на местния офроуд клуб Дренски. Той подчерта, че клубът има желание да помогне за реставрацията на старата църква в село Доспей, а догодина това състезание да бъде по-грандиозно и зрелищно.

 

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close