Регионални

Официално начало за крайречната зона

Анелия Балабанова

20160405_112102Във вторник – 5 април беше направена първата копка във връзка с реализацията на проекта за крайречна зона на Самоков. Той обхваща пространството между двата моста и по-конкретно пространството около магазин „Билла”. Очакванията са инициативата да вдъхне нов живот на зоната, разположена в централната градска част и да се направи връзка с останалите паркови територии – Лаго и Туристическата градина. За крайречната зона се говори от доста време. Първоначалното намерение  беше тя да бъде реализирана с външно финансиране и да обхваща много по-голям периметър. Не се получи, но общинското ръководство не се отказа от идеята. Финансирането ще бъде осъществено със заем, който Общината ще поеме.

Предвидено е изграждане на живописно водно огледало, специален пристан за лодки на децата и велоалея, която ще започва от Спортната зала и преминава в кръстовището на ул. „Македония”. Сред другите планирани неща са конзола над реката, където ще има и заведение. Предвидени са и много други по-малки търговски обекти, а общата площ, която обхваща проектът е 12-13 дка. Цялата крайречна зона ще бъде осветена, като това ще бъде направено с LED осветление, което да доведе до максимална икономия на средства от гледна точка на разходите.С въпросното осветление ще бъдат осветени и праговете на р.Искър, а също и водата, като с това нещо проектантите са сигурни, че ще придадат един много красив и неповторим вид на целия парк през нощта.

„Убеден съм в ефекта на този проект” – заяви кметът Вл. Георгиев по официалния старт и заедно с Цветанка Пашова от фирмата-изпълнител „Бекастрой”  положиха символично първата копка. На събитието присъстваха авторът на проекта – арх. Олег Николов, народният представител Радослав Стойчев, съветници  и представители на общинска администрация. В рамките на 120 дни или с други думи казано до празника на града този първоначален етап от крайречната зона трябва да приключи.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close