Обща категорияОбществоРегионални

Офис интериор. Топ тенденции за 2023

Промените в динамичния свят на бизнеса диктуват и тенденциите в интериорния дизайн на офиса. 2023 е годината, в която след пандемията много от промените се движат в посока за създаването на по-привлекателно и по-безопасно работно място. Чрез включването на тези тенденции и в интериорния дизайн, офисът може да се превърне от потискащо и скучно пространство в активно и гъвкаво такова, носещо по-добро работно изживяване.

Дизайнерите на търговски помещения предлагат на своите клиенти уникални идеи, които да отговорят на конкретните им желания и нужди. Реализирането на много от тях са в ход и вече се превръщат в световна мода. Чрез тях офисите са далеч по-привлекателни за новопостъпилите служители, а за работещите дълго в него – стават приветливо и успокояващо място.

Вижте някои от очерталите се топ тенденции в офис интериора за 2023 г.

Дизайн за гъвкава и хибридна работа

Практика за много компании е да въведат хибридния модел на работа, повлиян от пандемията. Онези от тях, които най-успешно се справят с предизвикателството, реализират промяната посредством обособяване на специални работни зони с различни мебели, улесняващи изпълнението на конкретен тип задачи. По този начин наличното пространство се оползотворява много по-добре и предлага елементи като зони за сътрудничество или капсули за концентрация.

Подобрено работно изживяване

След времето на десоциализиране и блокаж през пандемията компаниите отдават по-голямо значение на това да предложат подобрено офис изживяване за своя екип. Целта е създаване на пространство, в което на служителите да им бъде приятно да прекарват времето си.

Освен превърналите се в задължителни удобства – например достъп до чиста питейна вода от иновативна машина за вода или вендинг машина за храна и напитки, много компании мислят и за други аспекти на дизайна. Такива са например закрито баскетболно игрище, стаи за масаж, плувен басейн и др.

По този начин се постига и подобряване на здравословното състояние на служителите и повишаване на техния морал, създава се усещане за спокойствие и се изразява загриженост към потребностите им.

Ергономичен интериорен дизайн

Според множество проучвания ергономичният интериорен дизайн намалява значително напрежението върху служителите и риска, свързан с мускулно-скелетни нарушения. Установено е, че в офисите, използващи такива мебели, драстично спада броя на нараняванията, отсъствията от работа и допусканите грешки.

Ергономичният дизайн допринася за опората на тялото в неговата естествена позиция и предотвратява възникването на проблеми с мускулите и ставите. Затова активното и ергономично обзавеждане е все по-популярно в съвременния офис интериор.

Сред активните опции, които осигуряват на служителите движение, са бюрата с регулируема височина или с бягащи пътеки, седящите-стоящи столове, велосипедните столове, стоящите подложки и др. Използването им не позволява на служителите да бъдат дълго време в една позиция, насърчават движението им дори докато работят на компютъра, и подобряват техния тонус, концентрация, физическо и емоционално състояние.

По-домашна офисна атмосфера

Когато се завърнат в офиса, след като са работили дълго време дистанционно от вкъщи, много служители желаят работната им среда да придобие по-уютна атмосфера. Тази година тенденцията включва различни елементи, чрез които да се постигне визия от жилищния дизайн: килими, отворени рафтове, картини, подови лампи, пердета, по-меко осветление и др. Всички те могат да направят работното пространство да изглежда по-приветливо и топло, а служителите да се чувстват по-спокойни и щастливи.

Устойчивост и природа в офиса

Наличието на живи растения не само подобрява качеството на въздуха в помещението, но премахва и стреса, когато служителите отделят време да се грижат за тях. Много компании избират за офисите си растителни и водни стени, както и естествени строителни материали. Пренесената частица природа на закрито се отразява благоприятно върху психическото здраве на всички посетители в офиса.

Тези и много други тенденции в интериорния дизайн през последната година се подчиняват на една тема – грижата за хората. Постиганите като резултат повишена продуктивност, мотивация и по-добър фирмен имидж са гаранция, че посоката на основните акценти е правилна и че тепърва нещата ще се развиват към по-добро.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close