ОбществоРегионалниСамоков

В ОУ „Христо Максимов“ отбелязаха 112 години история и памет за патрона

„Самоков 365

По нов и модерен начин, съобразен изцяло с пулса на днешния ден, педагогическият колектив и възпитаниците на ОУ „Христо Максимов“ отбелязаха патронния си празник. Те направиха клип в YouTube, в който заснеха своето тържество.

На днешната дата се навършват 155 години от рождението на учителя, писател и публицист Христо Максимов. Тази година стават 112 години откакто училището носи името на достойния самоковец. Поради пандемичната обстановка и забраната да се организират тържества и събирания на хора, учениците от четвърти клас – с преподаватели Анелия Георгиева и Анета Младенова, направиха своето тържество в училище под формата клип. Преди тържествената програма учениците поднесоха цветя пред паметника на значимия български будител и просветител, който е разположен в двора на школото. След това започна една своеобразна разходка във времето, на която верни посланици са четвъртокласници. Именно те пътуват успешно през настоящето, имат своето бъдеще и завещано историческо минало. А посланието, което преминава като мотив през цялото тържество е: „Нека постигнатото ни дава удовлетворение и гордост, да ни вдъхновява да продължаваме достойния път!“.

Учениците припомниха за живота и делото на Максимов. А разходката във времето започна от миналото, проследявайки най-значимите събития от основаването на училището до успехите на учениците днес. Децата разгърнаха летописната книга на училището, разлистиха книгите от училищната библиотека, рецитираха стихове и пяха песни. Те поставиха въпроса: „Как се броят годините на едно училище? Дали го правим по датите в календара или отмерваме ударите на собственото си сърце, оттекващи в него? Или пък се фокусираме в един-единствен миг, онзи на избора – да прекрачим прага и да станем едно“. Отговорът е заключен в техните думи и послания – училището се формира от всички онези, прекрачили прага му и научили от своите преподаватели четмо, писмо, но и обич към самото училище, към историята и Родината.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close