ОбществоРегионалниСамоков

ОУ „Христо Максимов“ и СУ „Отец Паисий“ обраха наградите от конкурса на Младежкия дом за Деня на Земята

Анна Манова

Навръх Деня на Земята – 22 април, в Младежкия дом бяха раздадени наградите от конкурса за рисунка – „Да помогнем на Земята“. Конкурсът е ежегоден и в него взимат участие ученици от всички училища в Самоков. Тази година се включиха 171 участници с общо 170 рисунки.

„Всички сме деца на планетата Земя. Тя ни давa прекрасна и благоприятна околна среда. А какво правим ние? Унищожаваме я всеки ден“, каза отговорникът на Дома Латинка Щъркелова. Тя прикани всички присъстващи да си дадат обещание да опазват Земята. Тя допълни, че в конкурса са взели участие множество трогателни рисунки, в които се преплитат както много тъга по изчезването на природни видове и животни, така й надежда за бъдещето.

Водещите на събитието Димана Тодорова и Пламен Димитров припомниха за началото на честванията на Деня за Земята и как да я опазваме.

В конкурса със свои творби се представиха 45 деца от ОУ „Христо Максимов“ със съдействието на госпожите Шейнова, Павлова, Младенова, Георгиева и Байтасова. Те получиха и наградата за масово участие. С един участник по-малко се включиха учениците от СУ „Отец Паисий“ под ръководството на Лалка Чавдарова. ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ се представиха с 36 деца, наставлявани от учителките Богоева и Вучова, ПГ „Константин Фотинов“ и г-жа Гърлянова се отчетоха със 17 гимназисти, с 14 ученици се включиха ОбУ „Неофит Рилски“ със съдействието на преподавателките Копаранова и Видинова, г-жа Елена Гривева и ОУ „Митр. Авксентий Велешки“ се включиха с 12 участници, имаше и двама участници от ЦНСТ.

Комисия с председател Елена Петкова – експерт „Образование“ към община Самоков и членове – ръководителят на школа „Зографче“ Маргарита Кьосева, Николай Войнов и Кристиян Гочев от Сдружение „Ритъмът на планината“, определиха наградените в трите възрастови категории.

„Децата много акуратно и от сърце са се справили със задачата. Те са като един радар и критично забелязват всичко случващо се. Показали са своята гледна точка. Децата имат критично мислене. Впечатлена съм“, сподели в обръщение Маргарита Кьосева.

В най-малката възрастова група /1-4 клас/ всички награди отидоха при учениците от ОУ „Христо Максимов“. Първа награда е за Денислав Петров, второ място – Костадин Крумов и на трето място се нареди Никол Лесичева.

В следващата категория – 5-8 клас наградите си поделиха – Силвана Асенова на първо място от ОбУ „Неофит Рилски“, след нея е Любослава Макова от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и третото място е за Василена Костова от СУ „Отец Паисий“.

 

При най – големите деветокласничката от ПГ „Константин Фотинов“ Моника Попова впечатли журито с картината си за загиването на коалите при пожара в Австралия. И заслужено получи първа награда. Не по-малко впечатляващи бяха и картините на Ивелина Петрова от СУ „Отец Паисий“, която взе втора награда, а Богиня Георгиева отново от същото училище си тръгна с третото място.

Наградите бяха връчени от зам.-кмета на Община Самоков Люба Кленова и гл. експерт Снежана Дамянова.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close