РегионалниСамоков

ОУ „ Митр. Аксентий Велешки” е първото училище в Самоков с поименни карти

Анна Манова

В ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” могат да се похвалят с ново съоръжение за осъществяване на пропусквателен режим. Това е й първото училище в Самоков, което има такова устройство. Инвестицията надхвърля 10 хил. лв.

Системата за пропусквателен режим и контрол е въведена и съобразена с изискванията за опазване на живота и здравето на децата. А негова основна функция е ограничаването на достъпа на външни лица в училището, чрез въвеждане на поименни карти на учениците, на учителите, както и на целия непедагогически персонал.

„С това устройство ние ограничаваме достъпа на външни лица. Зачестилите напоследък посещения на учебни заведения с неприятни цели, бих казал мотиви, агресия, нападения на преподаватели, побои на ученици ни провокира да мислим в тази насока. Да направим нещо, което да гарантира сигурността на нашите деца в рамките на училището. На всички ученици, педагогически и непедагогически персонал, общо 590 души, бяха издадени поименни карти. Освен контролирането на пропусквателния режим, това съоръжение има и други положителни качества, контролни функции. С негова помощ ние можем да следим къде се намират учениците и колегите, както и да имаме необходимата информация за броя на отсъствията. Дава възможност да знаем колко деца има на територията на училището в дадения ден и по този начин да заявим точната бройка закуски”, обясни пред „Самоков 365” директорът на училището Х. Чамов.

Поставянето на такова устройство е замислено още преди няколко години. Предвид фактите и зачестилите агресивни случки в училищата в цялата страна. Но то е и една доста скъпа инвестиция, надхвърляща 10 хил. лв, което означава, че не всяко училище може да си го позволи. ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” са новатори в тази област и са първото училище на територията на Община Самоков, което може да се похвали с такава система за пропусквателен режим и контрол, която е съгласувана и с пожарна безопастност Самоков. Устройството е монтирано в първата седмица на февруари, когато беше ваканцията за децата. И вече от няколко дни учениците тренират своята отговорност в носенето на поименните карти, както и влизането и излизането от сградата на учебното заведение.

Както подчерта директорът Чамов сигурността е с приоритет, а самата система има възможност за автоматично отваряне на вратите при масово изнасяне на учениците, разполага и с т.нар. анти-паник бутон и с допълнителен пункт на управление.

Директорът не скри, че реакциите около нововъведението са полюсни, особено когато касаят реда и дисциплината на едно работно място. Но също смята, че положителната страна ще бъде оценена след време. Той обясни, че чрез картите децата се учат на отговорност. А при загуба на картата срещу символична сума тя ще бъде възстановена в кратък срок.

„Аз бих препоръчал на моите колеги от другите учебни заведения такива пунктове. Ние сме първи, дано и другите да ни последват”, каза за финал Чамов.

12714051_10206123782274643_114517938_n

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close