Самоков

ОУ „Митр. Авксентий Велешки” – първото самоковско училище с обучение по метода Монтесори

Самоков 365     

Динамичните темпове на развитие на съвременното обществото ни налагат да търсим иновационни промени и нови методи в обучението. За образованието на децата ни днес се говори много. За да изградим личности, готови да се справят с предизвикателствата на деня,  е нужен нов подход, отговарящ на новото време.

В търсене на новия, различен подход към децата, Евелина Николова, учител на подготвителна група към ОУ “Митрополит Авксентий Велешки” – Самоков, започна обучение по Монтесори метод. Продължителността на курса ще бъде шест месеца и е финансирано от бюджета на училището. Обучението включва запознаване с философията на метода Монтесори, упражнения от практическия живот, стимулиране на сетивата, езикови и математически познания, въведение и класифициране в биологията и географията.

Какво представлява Монтесори метод и коя е Мария Монтесори?

Д-р Мария Монтесори е родена 1870г. в Италия. Лекар, водещ учен, възпитател и хуманист, тя създава Методът Монтесори, който е метод за възпитание от ранна детска възраст, и се основава на практическите наблюдения и научните открития на своята създателка. “Метод основан на свободния избор на детето в подготвена среда”. Открити са хиляди школи Монтесори по целия свят. Сред най-известните и поддръжници са Томас Едисън и Александър Бел. Заради огромния си принос към съвременното образование, тя три пъти последователно е номинирана за Нобелова награда.

   Какво прави метод Монтесори толкова привлекателен?

Мария Монтесори вярва в мъдростта на детето, в това, че то е способно да обогати възрастния, да го направи по-добър, по-мъдър да го приближи към разбирането на началните основи на живота.

Първото педагогическо кредо на М. Монтесори е, че хуманната педагогика е възможна само когато се даде на детето свобода на действие и се ограничава само в особени случаи. Свободата не означава то да прави всичко, което поиска. „Да бъдеш свободен означава да умееш да се контролираш, да правиш това което си решил, а не това, което изведнъж ти се прииска”. Според нейното мнение, за да успее детето да възпита в себе си такава вътрешна самодисциплина, възрастните трябва да бъдат твърди, справедливи, последователни в установяването на определени граници.

Детето само избира с кой материал да работи, но не може изобщо да не работи и да пречи на другите деца. Според Монтесори, действително свободен човек е този, който самостоятелно прави свободен осъзнат избор и поема отговорност за последствията от своя избор.  Тя създава учебна среда, в която децата сами избират дейности и сами ръководят живота си.  Този метод подпомага вродената способност на децата да се учат, сами да търсят оптималните решения за развитие, като използват собствените си способности, таланти и заложби. Методът изисква от възрастния да улеснява детето, като създава ориентирана към детето и неговите потребности среда.  М. Монтесори разглежда обучението като едно от най-важните средства за преобразуване на света.

„Днешните деца са съвсем други – интересуват се от техника, компютри и ние трябва да отговорим адекватно на техните нужди и потребности” – разказа Евелина Николова. Конкретно в подготвителната група от 6 годишни деца, с която тя работи се очаква резултатите да намерят отражение в ежедневните умения на малчуганите да станат по-самостоятелни и придобият по-голяма увереност. Не на последно място подпомагат за поддържането на нормални отношения между самите деца.

Методът Монтесори се основава на дълбоко, искрено уважение към детето. В средата на Монтесори детето получава енергията на радостта от самия процес на работа, това развива в него чувството на самоуважение. А самоуважаващият се човек, умее да уважава и другите. „Ако в процеса на обучението не освободим Духа на детето, не сме направили нищо”

Related Articles

One Comment

  1. Аз уча в Авксентийй Велешки и не мога да разбера какво му е толкова различно. 6-години съм там и не съм забелязал НИКАКВА разлика. Приятелите ми които са от други училища казват, че е съвсем същото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close