ОбществоРегионалниСамоков

ОУ „Митрополит Авксентий Велешки“ бе домакин на Регионален форум за популяризиране на иновациите в образованието в Боровец

„Самоков 365“

РУО – София-област проведе в рамките на два дни в курорта Боровец Регионален форум за популяризиране на иновациите в образованието. Темата на форума е „Дигитализация в образованието, STEM образование, креативност и култура за иновации“. Домакин на форума е ОУ„Митрополит Авксентий Велешки“. Сред гостите на събитието беше заместник – министърът на образованието и науката Мария Гайдарова, кметът на община Самоков Владимир Георгиев, съветникът на министъра, началници на Регионалното управление на образованието, председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева, директори на учебни заведения, преподаватели и ученици.

Програмата „Иновации в действие“ за пета поредна учебна година спомага превръщането на българските училища в съвремени образователни институции. Учителите работят с новаторство, с нови методи, с ново учебно съдържание в посока на модерно, дигитално, иновативно образование.

Началникът на РУО – София област представи всички официални гости и даде думата на кмета Владимир Георгиев за приветствие към участниците във форума. В последните години, благодарение на инвестициите в сферата на образованието може да се каже, че образователното министерство се превръща в партьор на кметовете и местната власт. Зам. – министър Гайдарова се обърна първо към децата и ги поздрави по случай Международния ден на детето – „Устремени с поглед напред към бъдещето, но като съхраняваме традициите си. Всички заедно трябва да работим за създаване на по-добри условия за обучение на нашите деца. Те са бъдещите новатори, лидери. Иновациите помагат да се изгради моста към тяхното бъдеще”, сподели тя.

Домакините от Иновативно основно училище „Митрополит Авксентий Велешки“ представиха интегриран урок на тема „Васильовден в Самоковско“. Децата, съвместно с техните преподаватели Славея Петрунова, Елена Гривева, Миглена Станева, Елина Даганова, Даниела Георгиева и Ралица Струмина показаха нагледно обичая и неговите вариации в различни самоковски села като Драгушиново, Широки дол, Говедарци, Продановци, Шипочане и Шишманово. Демонстрираха какви наричания са характерни, какви са носиите от нашия регион и народните танци. Участваха във интересна и любознателна викторина.

В рамките на форума бе организирана кръгла маса за представяне на иновации. Училището домакин направи презентация на тема „Съхраняваме традициите и повишаваме дигиталните си компетентности – представяне на ученически електронни тетрадки“. Презентации бяха направени и от самоковските училища СУ„Отец Паисий“,  ОбУ„Неофит Рилски“ и Професионалната гимназия по туризъм, както и от училища от Ботевград, Гоце Делчев, Копривщица, София. Подредена беше експозиция от Градски исторически музей – Самоков и изложба на шевици от Ани Йовева.  Регионалният форум продължи с посещение в ОУ„Митрополит Авксентий Велешки“ и поклонение пред паметника на Ботев.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close