Самоков

ОУ „Авксентий Велешки” почетоха 1 ноември в аванс

Анна Манова

20161028_101515

Учениците от ОУ „Митрополит Авксентий Велешки”, предвождани от своите учители, направиха празнично шествие по случай Деня на народните будители. То се състоя от 10:00 часа, в петъчния ден – 28.10.16 г. Лошото и студено време не попречи на децата да представят на площада подготвената празнична програма. Портрети на народните будители, трикольори и табела с надписа на училището ознаменуваха честването.

20161028_101441

Още по-голяма тържественост в програмата придаде и фанфарният оркестър към училището, както и ДВГ „Медени звънчета”, с ръководител Даниела Георгиева. В днешните дни на тотална бездуховност и отричане на национални символи и ценности, е особено приятно да чуеш да звънти по микрофон детски глас, който да цитира вечните поети, писатели и патриоти. И не на последно място в ръцете си да държи портретите на всички онези просветители, благодарение на които ние днес имаме писменост и култура, наричаме себе си български народ.

20161028_101855

Учителят по история Димитър Балабанов, в своето изказване по повод празника, подчерта, че в най-тежките си години българинът се е обръщал към духовните си опори. Балабанов обясни на учениците, че Самоков е духовно средище, център на просветата, в който са се родили и творили имена като Константин Фотинов, Никола Карастоянов, Захари Зограф и много други просветители.

На финала на своето празнично шествие учениците поднесоха цветя на Паисий Хилендарски, Никола Карастоянов и Захари Зограф.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close