Общество

ОУ „ Авксентий Велешки” отбелязаха тържествено и в патриотичен дух патронния си празник

Анна Манова

Тържествено и в патриотичен дух колективът и учениците от  ОУ „Митр. Авксентий Велешки” отбелязаха патронния си празник. Честването се състоя на 17 март /петък/ в препълнената зала на читалище – паметник „Отец Паисий – 1859”.  То започна с посрещане на училищното знаме, което беше съпроводено със ставане на крака и в изпълнение на „Мила Родино” от вокална група „Медени звънчета”, с художествен ръководител Даниела Георгиева.

Още самият старт на тържеството даде знак, че то ще бъде по-различно. Фонът, на който се разиграха първите моменти от общия спектакъл беше много близък на самоковци, а и на повечето гости на града ни. А именно сградата на Девически манастир „Покров Богородичен”. Толкова достоверно беше направено, че мисловно те пренася директно на павираната улица „Цар Борис III” пред входа на метоха. А там три монахини очакваха Апостола на свободата. Като преди това Васил Иванов Кунчев имаше задача да се срещне с близки по идеали личности, които да увери, че свободата не е само блян. След това по късна доба да се скрие в самоковския Девически манастир. С тази сценка учениците показаха близостта и свързаността на града ни до радетеля за свободата Васил Левски. На финала на сцената, разбрали за смъртта му, в знак на признателност, поставиха пред входа на метоха, от лявата страна, паметна плоча на големия българин – Васил Кунчев – Левски.

По този начин се проведе не само един урок по история, а урок по родолюбие и човеколюбие. А учениците, благодарение на своите учители, са успели макар и символично да минат по стъпките на Левски. По този начин те отбелязаха 180 години от рождението на Апостола. „Ако има личности, които имат способността да създават епохи и да обръщат времето, то това безспорно е Левски. На тази чудесна сцена вие ни върнахте в една далечна епоха, разказахте ни за преминаването на Левски през възрожденски Самоков по пътя към своята мисия – да води цял един народ. Поздравявам ви за усърдния труд – учители и ученици. Вие ни изнесохте днес урок по човеколюбие”, каза преповдигнато от сцената преподавателят по история в училището Димитър Балабанов.

След патриотичната първа част започна веселата и цветна атмосфера на сцената. Дойде времето на приказките и приказните герой. Балони, цветя, песни и танци поставиха началото на веселото тържество. На сцената се появиха добрата и лошата фея. Съвсем както е в приказките неканена от някъде на някой бал се появава злата фея, която с едно „ала – бала” обърква иначе подредения сюжет. Героите от приказките бяха омагьосани да се търсят едни други. От това произтекоха множество забавни моменти. Финалът, съвсем като от приказка е положителен. Винаги има поука, че дори и в най-лошия човек се крие зрънце доброта. От първия ред в залата директорът на учебното заведение Ирена Коцева с усмивка насърчаваше децата в техните изяви.

На сцената се появиха  Нютон и Галилей, които разясняваха законите на физиката и астрологията, като подчертаха, че Земята се върти, а ние се возим без пари. За още по-доброто настроение и празничност се погрижиха с няколко изпълнения „Медени звънчета”, ученически формации, ученици в народни носии, подкрепени от своите преподавателки, също пременени с носии и заедно хванати на общо хоро.

На финала на богатото и цветно тържество, беше изпълнен химна на ОУ „Митрополит Авксентий Велешки”. Официални гости на патронния празник бяха кметът Владимир Георгиев, членове на Синдиката на българските учители и началникът на Регионално управление на образованието  Христо Андреев.

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close