ОбществоРегионални

От 7 април изплащането на пенсиите с великденските добавки

Самоков 365

Предвид въведеното извънредното положение, изплащането на пенсиите за месец април 2020 г.  в пощенските станциище ще започне на 7 април (вторник) и ще приключи на 23 април (четвъртък). Графикът  за изплащане на пенсиите обхваща периода до 16 април. На пенсионерите, които не са успели да си получат парите до 16 април е осигурена възможност за получаване на пенсиите между 21 и 23 април включително.

В изпълнение на Постановление на Министерския съвет, заедно с пенсиите ще бъде изплатена и еднократна допълнителна сума в размер на 40,00 лв. на 1 246 000 пенсионери, на които пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за април 2020 г., е в размер до 363,00 лв. включително. За тази цел правителството ще отпусне допълнителни 49 840 000 лв. лева на бюджета на държавното обществено осигуряване. Средствата са осигурени за сметка на преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет за 2020 г.

От „Български пощи” призовават стриктно да се спазват изготвените графици за изплащане на пенсиите и наложения ред при влизането в салоните на пощенските станции. Необходимо е възрастните хора да са на безопасно разстояние един от друг /мин.2 метра/ и да носят предпазни средства – маски и ръкавици. В случая, че дадено лице е възпрепятствано да посети пощенската станция за получаване на месечната си пенсия, за периода на извънредно положение то може да си я получи у дома. Става въпрос за пенсионери над 68 години, съгласно Наредбата за пенсии на НОИ, които трябва да подадат заявление в съответната пощенска станция. Полагаемата месечна сума може да бъде изплатена и на упълномощен представител на пенсионера, след предоставяне на еднократно изрично пълномощно или нотариално заверено такова. Пенсията и добавките към нея могат да бъдат предоставени без пълномощно на съпруг /съпруга, на пълнолетни деца или родители на пенсионера, които следва да докажат това свое качество като представят документите за самоличност на получателя и на пенсионера.

Във връзка с обявеното извънредно положение, за периода на изплащане на пенсиите в пощенските станции е създадена организация за приоритетно обслужване на клиенти над 60 години от началото на работното време до 12:00 часа, съгласно приложените графици. Клиентите под тази възраст, както и тези, на които се налага да бъдат обслужвани извън графика за пенсии, трябва да посещават пощенските станции извън този времеви диапазон.

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close